2024. augusztus 30. péntek Rózsa

A műholdas térkép és az időjárási radar is segíti a kárfelmérést a Generalinál

Agro Napló
Azt, hogy egy búzatábla mekkora hányadát verte el a jég, vagy hogy egy településen hány ház tetejét rongálta meg a vihar, azonnal számba tudja venni a Generali Providencia Biztosító új rendszere, amely a műholdas térképek mellett az időjárási radar információit is használja - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

 

 

A földmegfigyelési rendszer egy magyar cég és a Generali-Providencia közös innovációja és szakmai fejlesztése. A fejlesztés folyamatos, még most is tart, a várható költsége több tízmillió forint lesz, de ez az összeg néhány év alatt megtérül, miután az élőmunka megtakarítás mellett a kár meghatározása is pontosabb lesz - válaszolta Olt Boglárka, a biztosító kommunikációs vezetője, az MTI kérdésére.

 

Egy nagy kiterjedésű parcellán - a tulajdonos állítása szerint - 60 millió forint kárt okozott a jégverés. A kárszakértő néhány ponton beazonosította a kár mértékét, de az egész terület felmérése hetekig tartott volna. A térképen bejelölték a felmért pontokat, majd ehhez hasonlították a többi területet - így gyorsan kiderült, hogy valós a tulajdonos állította kár. Ezzel a példával illusztrálta a Generali a műholdas kárfelmérés előnyeit.



A Dinamikus Időjárási Archívum nevet viselő rendszerből pedig lekérdezhető, hogy adott időpontban és helyen mekkora volt a szélerősség, a csapadék mennyisége és intenzitása, illetve történt-e jégverés vagy villámcsapás.



Az új technológiák használata különösen a rendezvény-, mezőgazdasági-, ipar- és lakásbiztosítások esetén lesz egyre gyakoribb a jövőben a Generalinál, beleértve annak leányvállalatait is.



Más biztosítók a megelőzésre helyezik a hangsúlyt a modern technológiák használatakor. Például az Uniqa sms-t küld a nála lakásbiztosítással rendelkezőknek, ha vihar várható. Így a redőnyök leeresztésével, vagy a garázsba való beállással csökkenthető a kár.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?