2024. augusztus 30. péntek Rózsa

Eurotier díjazottak

Agro Napló
Az idei évben nagyszámú jelentkező volt az EuroTier innovációs díjaira, ami megerősítette az esemény státuszát, mint a legnagyobb nemzetközi innovációs gépek, felszerelések és kellékek platformja a professzionális állattenyésztési ágazatban. Az EuroTier szervezője, a DLG (Német Mezőgazdasági Szervezet), több mint 300 beadványt kapott, 23 ország 182 kiállítójától, ami a minden idők legnagyobb EuroTier eseményét jelenti. Figyelemre méltó, hogy körülbelül a nevezések fele a házigazda Németországon kívülről érkezett.

 

 

A DLG kijelölt egy független, nemzetközi zsűri bizottságot, amely brit, svájci és német szakértőkből áll, hogy értékelje az összes jelentkezést a legszigorúbb kritériumok szerint. Öt arany és 19 ezüstérem került kiosztásra a 2012-es EuroTier-en. Az aranyérmeket a DLG elnöke, Carl-Albrecht Bartmer adta át 2012 november 13-án az EuroTier estélyen, amely minden évben a kiállítás megnyitója; az ezüstérmek egy másik ceremónián kerültek kiosztásra a nyitó napon.





Aranyérmesek



AeroScalder - Marel Stork baromfi feldolgozó, Boxmeer, Hollandia

A baromfivágókban a forrázás számos tartályban, ellenáram módban zajlik. Hogy optimalizálják a forrázási folyamatot levegőt fújnak a vízbe. A rendszer hátránya a magas víz-és energiafogyasztás. Bár feltételezhető, hogy a baktériumok mennyisége minimalizált a többlépcsős forrázási rendszernek köszönhetően, keresztszennyeződések nem zárhatók ki.



Az AeroScalder rendszer kiküszöböli ezt a problémát, azáltal, hogy a forró levegővel dúsított vizet nagy sebességgel küldi át a baromfi testén. Ezzel 75% vizet és több mint 40% energiát spórol meg. A víz/levegő keverék közvetlenül a permet kamrában keletkezik, ezáltal a teljes rendszer kevesebb helyet igényel, mint a korábbi berendezések és gépek. A forrázás körülményei nyomon követhetők szenzorok segítségével. A baromfi testek nem érintkeznek közvetlenül egymással a vízben, tehát a keresztszennyeződések és a baktériumok kizárhatóak.



Az AeroScalder egy innovatív fejlesztés, amely hozzájárul a környezet megóvásához és a biztonságos termeléshez.

 





RumiWatchSystem - ITIN+HOCH GmbH, Liestal, Svájc

A RumiWatchSystem egy egészségügyi ellenőrző rendszer, kérődzők számára. Különbséget tesz a kérődzési, takarmányozási és vízfelvétel aktivitásban, valamint a mozgásszervi és pihenési viselkedés is látható, könnyen, gyorsan értelmezhető. Az adatok kábel nélkül egy számítógépre kerülnek. Egy további memória kártya lehetővé teszi az adatok hosszú távú tárolását, ami legfeljebb négy hónap. Az alacsony energiafogyasztás lehetővé teszi a legfeljebb két éves használati időt egy készlet elemmel. A rendszer egy kötőféket, lépésszámlálót és egy kiértékelő szoftvert tartalmaz. A kulcsfontosságú paraméterek folytonos és megbízható ellenőrzést biztosítja, hogy minden egyes állat, egészségi állapota megfelelő legyen. Így például a kevesebb rágásból következtetni lehet emésztési zavarokra vagy hibás takarmány adagra. A RumiWatchSystem lehetővé teszi a termelőknek, a tanácsadóknak, az állatorvosoknak és kutatóknak, hogy gyors és kompetens állat-egészségügyi elemzéseket készítsenek, ami segít megfelelő döntéseket hozni.

 

 

GEA DairyProQ - GEA Farm Technologies, Bönen, Németország



Egy intelligens, automatikusan működő fejőállási modul már meglévő fejőházakba, a teljesen vagy félig automatikusan működő egységek számára. Az innovatív fejőállási modul végezi az összes munkafolyamatot, köztük irányítja a helyes tejleadást, a tőgybimbó tisztítást, előfejést – bimbó mártással. A modul vékony kialakítása lehetővé teszi, hogy térelválasztóként legyen felszerelve a meglévő fejőrendszerekbe, függetlenül attól, hogy ezek forgó, tandem, halszálkás vagy side-by-side fejőházak. A jó tőgy hozzáférésnek köszönhetően félautomata fejési műveletek elvégzése is lehetséges. Nagyobb tejelő tehenészetekben is alkalmazható a technológia, anélkül, hogy átalakítaná az addig megszokott munkafolyamatokat és egyéb eljárásokat. Az automatizált fejőállás modul lehetővé teszi, hogy munkaköltségeket takarítson meg és az egyéni hely megoldáshoz szükséges technikai eszközöket szabadítson fel.



 



OptiScan - Hölscher + Leuschner, Emsbüren, Németország

Az optiScan egy mobil mérőrendszer hízósertéseknek, amely 3D-s kamera technológiát használ. A praktikus készüléket a sertés fölé tartják 3 másodpercig és az távolról szabályozza a kamerát magát, ami a sertés testén van. A 3D-s képpel és bizonyos koordinátákkal meg lehet határozni a hízósertés tömegét digitálisan. Az optiScan-nek köszönhetően nincs többé szükség a hízósertés megerőltető és időigényes mérésére. Így az optiScan javítja a munkaerő-gazdálkodást és nem okoz további stresszt a sertéseknek sem. A készülék a súllyal kapcsolatos marketinget, gyorsabb és több mérési műveletet tesz lehetővé. Ráadásul elő-és utómunkálatokra, mint a hagyományos méréseknél, sincs szükség, ami víz és fertőtlenítő szer megtakarítást jelent.

 

 

optiCOW - Hölscher + Leuschner, Emsbüren, Németország

Egy éremmel jutalmazták a tejelő tehenek mérésére használható 3D-s működési modult, ami teljesen automatikusan működik.



A teheneket egyénileg azonosítják az RFID-technológia segítségével, lefilmezik 3D kamerával és automatikusan megmérik.



Egy matematikai-statisztikai számítási program 3D modellt készít a tehén hátsó feléről és kiszámítja a Test Kondíció Pontszámot (BCS - Kondíció pontszám). Ez a képfeldolgozó technológia lehetővé teszi, hogy bemutassák a zsírmobilizáció dinamikáját minden egyes tehénnél a teljes laktációs időszakban. Az optiCOW információkat biztosít a termelők számára minden tehén egészségi- és fizikai állapotáról és lehetővé teszi, hogy irányítsák a tehenek tejhozamát a takarmányozáson és tartáson keresztül.

 

 

Ezüstérmesek

 

 

DeLaval Barn Rendszervezérlő BSC - DeLaval International AB, Tumba, Svédországstand



A BSC egy integratív, kölcsönhatásban lévő megoldás a holisztikus felügyeletre valamint az elektromos meghajtású eszközök ellenőrzésére és szabályozására az állatok tartásánál, mint például a szélfogó háló, ventilátor, légnedvesítő, trágya eltávolító és a világítás. Most már mindössze egy irányítóval-akár interneten keresztül-az összes eszköz irányítható manuálisan vagy automatikusan nem csak időzítővel, hanem a számos érzékelő szenzor jeleinek felhasználásával, mint például az időjárás, éghajlati paraméterek, fényerő és motoros terhelések, stb. Sőt, az egyedi eszközök is koordinálhatók egymással az optimális folyamati ciklus érdekében, így például erős kereszt szellőzés esetén a légnedvesítő automatikusan kikapcsol. A BSC alapvető és előremutató fejlesztése a felügyelet, ellenőrzés és szabályozás összekapcsolása érdekében elengedhetetlen, hogy kapcsolódni tudjanak korábbi rendszerekhez, a holisztikusan optimalizált folyamati ciklusok a teljes rendszer összehangolásával lehetővé teszik a költségcsökkentést, csökkentik az energiafelhasználást, erőforrás és munkaerő megtakarítás valamint optimális tartási körülmények érhetők el vele.

 





Düsser Szálas adagolóTorony



A Düsser Szálas adagoló Torony sertéseknek egy eszköz olyan szálas takarmányok tárolására és adagolására, mint szalma, széna szilázs. Az eszköz alján (padlónál) lévő résen keresztül, a sertések fogyaszthatják, játszhatnak a takarmánnyal, ami természetes módon hat az állatok viselkedésére is. Megoldható vele mind a hosszú szálú (strukturális rostot biztosító) mind a rövid (chips) rostot adó anyagok adagolása. Ez lehetőséget biztosít a szalma nélküli tartás esetén is a rostos anyagokban dúsítani - irányított módon - az étrendet

 



Schauer száraztakarmány betöltő tölcsér - Schauer Agrotronic GmbH, Prambachkirchen, Ausztria



A csiga és lánc szállítószalagos rendszerekben, a szállító cső térfogatát, csak körülbelül 50%-ban tudták megtölteni, mivel a berendezés ellenállása túl magas volt és ennek következtében a rendszer leállt. Ha a visszatérő vezeték nem menne keresztül a silón azért, hogy kiürítse a fennmaradó mennyiséget, az a sor túltöltését eredményezné. A takarmány töltő tölcsér batch kiegészül egy rövid kiemelkedő csigával, még mielőtt a takarmány a szállítószalagra kerül. A takarmányt csak kirakják a silóból a csiga segítségével az adagolóból, így nincs visszatérő takarmány. Ezután a takarmány átmegy a szállítószalagon újra a csiga segítségével. A szállító csiga illeszkedik a száraz takarmány szállításának teljesítményéhez. Ez kizárja a rendszer túltöltését. Ennek megfelelően a száraz takarmány szállítási útvonalán lehet elvégezni egy egyszerű körön, további leágazások nélkül.



A szállító lánc úgy, mint a berendezés mechanikai részei finoman kezeltek, amely hosszabb élettartamot biztosít és ennek következtében pénzügyi és munkaerő gazdálkodási előnyei vannak.

 





Kan hízlalás (külön kutricákban) - WEDA Dammann & Westerkamp, Lutten, Németország, 12-es csarnok,B48-as stand

és “Ringelpietz“ cirkulációs etető rendszer - Lührs Gerätebau GmbH, Rehden, Németország



A malacok érzéstelenítés nélküli ivartalanítása már nem lesz lehetséges a jövőben, állatvédelmi okokból. Következésképpen a kanok hízlalása lesz fontos. A jövőben lehetővé kell tenni különböző takarmány keverékek etetését a kocákkal és kanokkal az optimális takarmányhasznosítás érdekében, a két ivar külön-külön tartásával.



A WEDA kifejlesztett egy ellenőrzési rendszert a folyékony takarmányozáshoz, melynek típusai M16 és 4PX és ez a stub line dolgozik. Ez lehetővé teszi különböző takarmány keverékek egymás utáni etetését azokban az ágakban, ahol az élő tömeg 55 kg. Ennek feltétele a nemek szerinti elkülönítés megtartása és a teljes értékű takarmány blokk mennyiségének meg kell felelnie legalább a kutrica kétszeresének.



A Lürhs kifejlesztett egy rendszert az egycsöves száraz etetési berendezésekhez, amely lehetővé teszi különböző keverékek adagolását egy téren belül.



Sarokmeghajtók segítségével, amelyeket a cég fejlesztett, a lánc fut jobbra és balra is. Egy rövid várakozás következik az etetés után, aztán a lánc kiürül, az ellenkező irányba fut és egy új keveréket visz a másik nemnek.



Mindkét újítás alacsony költségeken szerelhető be és eleget tesz a követelményeknek.

 



Koca Ellenőrző (sowcheck) ivarzás érzékelő rendszer - Big Dutchman Pig Equipment GmbH, Vechta, Németország



A SowCheck ivarzás érzékelő rendszer lehetővé teszi, hogy azonosítsák a koca hőmérsékletét csoportos tartás esetén az etetőállásokban. Az ivarzási reflexet a kocában több észlelési szint váltja ki (fizikai, szaglási, akusztikai, optikai). Kocák ivarzása/visszaivarzása, esetén az etetőállásokon történik az azonosítás és kiválogatás. A kapott eredmények segítenek a termékenyítések optimális időben történő elvégzését. A SonoCheck nevű készülékkel kombinálva, egyesül az ivarzás észlelése és ultrahangos felderítés, egy rendszerben.

 





Galli-Megvilágításmérő (Luxmeter) - Hato BV Lighting, Sittard



A baromfi látása teljesen eltér az emberétől. Más tényezők mellett a fényerősség észlelése különböző hullámhosszokon eltér. Alacsony hullámhosszokon (kéktől az ultra ibolyáig) a madarak fényérzékelése esetenként magasabb az emberénél. Ez fontos a jelenleg használt fényforrások alkalmazásában. Míg az izzók a vörös és infravörös tartományban világítottak, addig az új fényforrások a zöld és ultra-ibolya tartományban. A baromfi istállók világításának beállításakor és ellenőrzésekor a rendes lux(fény) mérő adatai, nem felelő információkat adnak, a baromfi látásának eltérő érzékenysége miatt. Egy megfelelő egység azonban a Gallilux. A Galli-Luxméter a szárnyasok látásának érzékenységéhez igazodik, és ezáltal hozzájárul az optimális világítás kialakításához, ami megfelel az állatjóléti követelményeknek is. A Galli-Luxméter egy nagyon fontos mérőműszer a világítás technikusok és az ellenőrző hatóságok számára.

 





Automatikus trágya vezérlő szalag - Big Dutchman International GmbH, Vechta, Németország



A trágya szalagok egyenetlenül futnak megrakott állapotban. Korrigálni kell az előfeszültséget, mert a szalagok dörzsölődése kárt okozhat és szakadáshoz is vezethet. Modern tartási körülmények között (kis csoportokban, kutricákban) a szalagok javítása és cseréje jelentős költségekkel jár. A gyakorlatban ezért szokták a kiigazítását kézzel vezérelt állítócsavarral végezni, amikor azok nem folyamatosan futnak. Ez gyakran elmarad és kár keletkezik. A szíjak egyenetlen terhelése általánosan megnövekedett a tyúkok új tartási rendszereiben. Az automatikus korrekciós eljárás végleges és egyértelmű haladást biztosít. A károsodás kockázata határozottan csökken.

 





Polydress ®O2 korlát kettő az egyben - RKW SE, Michelstadt, Németország

Az újonnan kifejlesztett szilázs takarófólia ötvözi a szokásosan használt fóliák tulajdonságait, úgy hogy összekapcsolja a silót a fóliával, amit először a tetejére helyeznek. Mindkét fólia össze van kötve egymással és csak a külön alkalmazás után lesz kellően nedves a silózott termék. Ez egy teljes munkafolyamatot takarít meg a silók letakarásában. Kevesebb anyagfelhasználással, alacsonyabb tárolási és szállítási költségekkel jár és a két fóliát külön hasznosítják újra, így a környezeti teher is csökken.

 



Designer fehérjék - European Protein A/S, Baekke, Dánia

Ez egy új megközelítés az aminosav és foszfor ellátás optimalizálására, hogy azok összhangban legyenek az állat igényeivel. A különböző takarmány fehérjék szelektív erjesztésén keresztül az anti-nutritív anyagok csökkentek és a foszfor konverzió javult. Továbbá a fennmaradó tejsavbaktériumoknak probiotikus szerepük is van. A különböző alga fehérjékkel a lehetséges kombinációk száma jelentősen megnőtt. Ezekkel a fejlesztésekkel nem csak új tápanyag ellátási lehetőségek nyíltak, amelyek összhangban vannak az állat igényeivel, hanem az állattenyésztés ökoegyensúlyára nézve is hatékony.

 





Anta® Phyt BLT - Dr. Eckel GmbH, Niederzissen, Németország

Egy takarmány adalék, amely phytogenikus és azt hordozó anyagokon alapszik, prebiotikius hatással került kifejlesztésre, tudományos kutatások során. A termék bonyolult engedélyezési eljárásnak lett alávetve, és a széles spektrumú kipróbálása azt ígéri, hogy hatásos lesz a nemkívánatos baktériumokkal szemben és ennélfogva kulcsfontosságú lépés lehet a gyógyszer felhasználás terén (antibiotikumok). Így nemcsak javítja az állat-egészségügyet, hanem enyhíti a környezeti terheket is. A terméket nem csak a baromfi iparban akarják alkalmazni, hanem mivel a módosítások széles skáláját kínálja, így lehetővé teszi a más mezőgazdasági haszonállatokban való felhasználást is, további például a metán termelés csökkentését, a kérődzők esetén.

 





Farm Power Manager (Energia felhasználás vezérlése)

Közös fejlesztés:

Big Dutchman International GmbH, Vechta, Németország

és

Big Dutchman Pig Equipment GmbH



A Farm Power Manager szoftver egy rendszer az energiafogyasztás megfigyelésére és irányítására az állattenyésztő gazdaságokban és a tarifafüggő költség elemzések és fogyasztási előrejelzések készítésére. Az elektromos fogyasztók/terhelések mért vagy névleges teljesítményére vonatkozó adatok egy számítógépre kerülnek, ahol elemzik őket és megválaszolják a felmerülő kérdéseket. Az adatcsere az ISO normájának az "ISOagriNET"-nek megfelelően zajlik.





BigFarmNet egészség megfigyelő program



Közös fejlesztés:

Big Dutchman Pig Equipment GmbH, Vechta, Németország

és

Justus-Liebig Egyetem Állattenyésztési- és Genetikai Tanszék 



A szoftver a sertések egészségének ellenőrzésre szolgál. A szoftver dokumentálja a megfigyeléseket és az egyéni csoportban tartott kocák etetési adatait, egy napra és hosszabb időszakokra lebontva. A napi események tekintetében értékelik az egész csoportot. Az egyes állatok közötti nagyobb eltérés jelzi az egészségügyi problémát a kocáknál vagy az ivarzást. Jelzés útján vagy jelentéssel az adott kocát a farmer ellenőrizheti.

 





GEA DairyProView: Szoftver a tejtermelő gazdaságok folymatainak követésére - GEA Farm Technologies GmbH



A tejgazdaságok folyamatait ellenőrző szoftver, a GEA-tól, arra szolgál, hogy átfogja a tehenészet valamennyi működési folyamatát. Minden istálló, irányítási, kezelési egységet és fejési területet, valamint az ezekhez kapcsolódó munkafolyamatokat láthatóvá és megfigyelhetővé teszi. Ezzel valamennyi művelet ellenőrzését, mint például a tehéncsoportok tartózkodási helyét, mozgását és a technikai funkciókat is valós időben követni lehet. Ennek segítségével az állomány vezetője és a fejő személyzet operatív munkafolyamatai is optimalizálhatók.

 



Interface az automatizált és biztonságos adatcseréhez - CLAAS Agrosystems KGaA mbH & Co. KG



Az egységes interface felismeri az egységes és szabványosított kommunikációt a farm és külső partnerei között. Teljesítményi adatokat, állapotra vonatkozó információkat és szarvasmarha gazdaságokban lévő egyes állatok tulajdonságait továbbítja automatikusan az egész farmra vonatkozóan. Az adatcsere az ISO normája alapján készült "ISOagriNET"-en keresztül történik. A kommunikáció mindkét irányba automatikus. Az adatok, a gazdaság vezetőinek továbbíthatók. Ez egyértelműen javítja az egyéni gazdaságok munkafolyamatainak megtervezését.

 





Verti-Mix önjáró gép, levehető vágóegységgel - B. Strautmann & Söhne

Az új takarmány adagoló rendszer önjáró etető keverőkocsikhoz, a Strautmann-tól, ötvözi az ismert rendszerek vágóegységeit, a blokkvágót és a daraboló egységet. Míg a szilázst egy blokvágóval kivágják a silóból, amely kíméletes a szilázs struktúrájára nézve, majd átrakják az emelőszalagra mechanikai hatás nélkül, addig a szállítószalag tompa görgőkkel felszerelt csigája laza, ömlesztett anyagokat vehet fel közvetlenül a szállító hengerrel, a vágóegység lehajtásával. Egyrészt ennek nagy előnyei vannak a táplálkozási fiziológiára nézve a silótakarmány kíméletes kezelésének köszönhetően, ugyanakkor csökken a veszteség és hatékony munkaszervezést tesz lehetővé.











AQUA BOARD/vízzel töltött gumipaplan - BIORET AGRI, Nort sur Erdre, France

Az AQUABOARD a gumi és a víz rugalmasságát egyesíti az állatok nagyobb kényelme érdekében.



A vízzel töltött gumi paplan nem gátolja a tehén mozgását és lehetővé teszi számára a természetes fekvést, feszített mellső lábakkal a sérülés kockázata nélkül. A széles gumitömlő a pihenőbox sor hosszára van szabva, könnyen felszerelhető és egy szelepen keresztül feltölthető vízzel a kívánt méretűre és rugalmasságúra.

 





Haptoglobin teszt - Frim Tec GmbH, Oberostendorf, Germany



Az érem odaítélésével egy olyan gyorsdiagnosztikai eszközt - "eProCheck 2.0" - jutalmaztak, amely a Haptoglobin, tehéntejből való kimutatásával, a farmon teszi lehetővé a különböző gyulladások gyors kimutatását. Az új ELISA-val, a gazda meg tudja határozni a szükséges immun-paramétereket a nyers tejből saját maga, ezzel az automatikus eszközzel.



Haptoglobin egy akutfázis fehérje, ami jelez bármilyen gyulladásos reakciót, már korai szakaszban. A vizsgálat értékes és gyors információkat ad a farmon az állategészségügyi állapotok követésére, pl. ellés után.

 





iVet Szülészeti Monitor



Az iVet Szülészeti Monitor amit szarvasmarhák részére fejlesztettek ki, egy jel adó és azt fogadó rendszerből áll. A T-alakú hajlékony érzékelő részt, amely könnyen tisztítható és fertőtleníthető, egy ember könnyen behelyezheti a tehén hüvelyébe. Az ellés kezdetén a készülék érzékeli a magzatburok és a borjú mozgását. A helyzetváltoztatást valamint a hőmérsékletérzékelő által regisztrált adatokat a rendszer hang és szöveges üzenetben továbbítja két előre megadott telefonszámra. A készülék tovább figyeli a testhőmérsékletet így azonosítani lehet az esetleges kóros elváltozásokat már az ellés korai szakaszában. Ez az innovatív szülészeti monitoring rendszer hasznos menedzsment támogatás biztosít, segít célirányosan beazonosítani egy tehén ellésének a kezdetét, a borjú elhelyezkedését esetleg más rendellenességet is, így elég időt ad a beavatkozásra, az állatorvos értesítésére. A berendezés segíthet csökkenteni a halva ellések-, a nehéz ellések- és az ebből adódó egyéb megbetegedések számát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?