2024. augusztus 30. péntek Rózsa

Február 1-jén kezdődik az Új Nemzeti Agrárkamara választási folyamata

Agro Napló
Február 1-jén kezdődik az Új Nemzeti Agrárkamara választási folyamata, amelyre a jelöltállító szervezeteknek hétfőig kellett leadniuk a megyei küldöttlistáikat a Magyar Agrárkamara hivatalos helyiségében.

 

 

A 2013-as agrárkamarai választások eljárási szabályzata szerint - amelyet az átmeneti elnökség fogadott el és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is jóváhagyott - a kamarai küldöttek listáira az "egy tag egy szavazat" elve alapján voksolhatnak a választásra jogosultak február 1-15. között. Február 21-én minden megyében pótválasztás lesz, ahol viszont már csak a választási névjegyzékre pótlólag - fellebbezés után - felkerültek voksolhatnak.



A kamara közlése szerint a törvény által előírt határidőig közel 200 ezer leendő tag jelentkezett be érvényesen az új kamarába, és szerzett ezáltal jogot a kamarai választásokon való részvételre. A vidékfejlesztési miniszter a 2013. február 1-21. közötti időszakot jelölte ki az országos agrárkamarai választásokra, amelynek előkészítéséért és lebonyolításáért a Magyar Agrárkamara 21 tagú (20 tag + elnök) átmeneti elnöksége a felelős.



A voksolás listás rendszerű lesz, azaz a megyei küldöttjelölteket tartalmazó listákra lehet szavazni. A megyei küldöttlisták érvényességét az átmeneti elnökség január 25-ig ellenőrzi az érvényesnek minősített küldöttlistákat január 31-ig teszi közzé s kamara központi és megyei honlapjain. A 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet választanak február 1-21. között.



A választói névjegyzék a törvény szerint nyilvános, és 2013. január 18-tól megtekinthető a Magyar Agrárkamara székhelyén. Az átmeneti elnökség január 25-ig levélben értesíti a választókat, illetve azokat is, akik valamilyen okból - téves, érvénytelen vagy valótlan adatok megadása miatt - nem kerültek fel a választói névjegyzékre. Ez utóbbiak február 5-ig jogorvoslatért folyamodhatnak az Országos Kamarai Választási Bizottsághoz.



A megyei küldöttválasztásokat február 1-15. között, megyénként több meghirdetett időpontban és helyszínen, közjegyző jelenlétében tartják meg. A szavazás megkönnyítése érdekében a választók az adott megyében bármelyik meghirdetett helyszínen leadhatják szavazatukat.



A választások után a megyékben 2013. március 9-én tartják majd meg a megyei alakuló küldöttgyűléseket, ahol megválasztják az országos kamarai küldötteket és a megyei kamarai tisztségviselőket. Az új nemzeti agrárkamara országos alakuló küldöttgyűlésére 2013. március 28-án kerül majd sor - várhatóan Budapesten az Országházban -, ahol az alapszabály elfogadásával és az országos tisztségviselők megválasztásával jogilag is létrejön az új kamara.



Az agrárkamaránál még megjegyzik: a választói névjegyzékre a törvény szerint azok a tagságra kötelezettek kerülhettek fel, akik 2012. november 30-ig bejelentkeztek a kamarai nyilvántartásba és megfizették az 5000 forintos egyszeri regisztrációs díjat. A kamarai tagság alanyi jogon automatikusan jár azon tagságra kötelezettek számára is, akik november 30-ig nem regisztráltak. A bejelentkezési lehetőség továbbra is folyamatosan él a kamara honlapján, azonban a 2013-as választásokon való részvételre nézve a november 30-i határidő jogvesztő volt.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?