Beszámoló a Magyar Lovas Szövetség közgyűléséről

Agro Napló
SZÁMADÁS 2012A Magyar Lovassport Szövetség 2013. február 15.-én Budapesten, a Magyar Sport Házában tartotta közgyűlését. Vendégünk volt: Horváth László a Kincsem Nemzeti Lovas Program végrehajtásáért felelős miniszterelnöki megbízott és Kiss Norbert az Emberi Erőforrások Minisztérium helyettes államtitkára. Levezető elnök Mondok József a Szövetség alelnöke.

 

Lázár Vilmos elnök beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Munkásságuk elismeréseként négyen a Gróf Széchenyi István Emlékérmet öten a Magyar Lovassportért Emlékérmet kapták, egy támogató a Gróf Sándor Móric Díjat vett át.

 





Házunktája





Testületi élet



Az Elnökség két közgyűlés közötti időszak alatt négyszer ülésezett, 20 határozatot hozott. Többek között: munkacsoportot hívott életre a 2018. évi Lovas Világjátékok pályázatának menedzselésére; meghatározta Nemzeti Lovarda ügyrendjét; a szövetségi kapitányok kötelező beszámolóinak rendjét; az Edzői- és az Oktatási Bizottságot összevonta döntött arról, hogy a sportlóbejelentési díjak 40 százalékával a szakágak gazdálkodhatnak; fontosságából fakadóan a Parasport támogatásáról határozott.





Lázár Vilmos elmondta, hogy a Szövetségünk jó néhány elemében úgy dolgozik, mint egy nagyvállalat, megalapozott vállalatirányítási rendszerrel, az ügyek menedzselésével.

Az elnökség tagjai között a feladatkörök jól elhatároltak. /Felelősök, határidők, beszámolás, intézkedés./

Nyilvános, ellenőrzött, átlátható a pénzkezelési szabályzat. Az anyagi forrásokból a

Szövetség részére csak a működéshez szükséges részt tartották meg. A többi pénzt – szigorú ellenőrzés mellett – a szakágaknak utalták; ott gazdálkodnak a forrásokkal; ott tudják mit, mire lehet és érdemes fordítani.

 

 

Számok, tények



Egyesületek száma: 499

Lovasok /licencek/ száma: 2491; ennek 56 %-a díjugrató, 18 % fogathajtó, 12 % díjlovaglás

Lovak száma: 4027; ebből díjugrató: 66 %, fogat 13 %, díjló 11 %/

Versenynapok száma: 534; ebből 51 % díjugratás, 38 % fogathajtás

Startok száma: 47.059; ennek 85 %-a díjugratás, 13 %- fogat, 11 % díjlovaglás

 

 

Rendezvények



A lovassport a lovaságazatnak egyik fontos szelete, „kirakata”. E megállapítás igazát hangsúlyozzák az elmúlt évi nemzetközi rendezvényeink, amelyekkel Budapest Európa rangos lovas fővárosai közé érkezett.



Júliusban Budapestre, a Nemzeti Lovardára figyelt Európa díjugrató sportja. Először rendeztünk utánpótlás CSIO-t, valamint 250 lóval, nemzetközi hírű lovasokkal a CSIO-t. Nagy szakmai és közönség-elismerés volt az avatott szervező gárda jutalma.



Augusztusban Fábiánsebestyénben sikeresen keltettük életre a Duna-Alpesi Kupát.

A Papp László Budapest Sportaréna adott otthont a VI. Lovas Világkupának. Öt fogathajtó világbajnok, a londoni olimpián járt díjugratók, nemzetközi színvonalú show-műsor, 14 ezer csillogó szemű gyermek – ingyenes belépéssel – a III. Nemzeti Gyermek Lovasnapon, 25 ezer néző. Az általános elismerést kiváltó, Világkupa folytatásra érdemes.



A Hősök terén rendezett közönségszórakoztató, látványos Nemzeti Vágta 150 ezer embert hozott el a lovak világába és erősítette jó hírünket.

 

 

A Nemzet Lovardája –Tudásközpont



Jó egy éve a lovastársadalom ajándékot kapott: 2012. elejétől a Nemzeti Lovarda vagyonkezelői jogát Szövetségünk kapta. A polgári összefogás és a kormányzati akarat eredményre vezetett.



A lovarda felújítása több lépcsőben folyik: Magyarországon elsőként felépült az egész éven át használható u.n. „geotextil”- alapú pálya és korszerűsítették az öntözőrendszert. Ma már három, minden igényt kielégítő pálya várja a lovasokat.

50 versenynap, több mint 12 ezer start jelzi: ígéretes úton járunk.



A továbblépéshez elengedhetetlen a meglévő épületek rekonstrukciója, a közmű hálózat modernizálása, lovak vásárlása. Ki gondolná, hogy a Nemzet Lovardájának egyetlen lova sincs.

A felújított intézmény adhat otthont a lovassporthoz kötődő szervezeteknek, a közösségeket kovácsoló klubéletnek. A fejlesztés keretein belül kiemelt helyet kap az oktatási, kutatási és továbbképzési feladatokat ellátó új Tudásközpont.

E felújítások célja, hogy a Nemzeti Lovarda európai színvonalú sport- és tudásközpontként működhessen.

A tervek készen állnak. Megvalósításukhoz – többek között – a Kincsem Nemzeti Lovas Program szabta és más forrásokra is szeretnénk számítani. A Nemzet Lovardája érdemes a további támogatásra – mondta a Szövetség elnöke.

Mindezek mellett jelentős az országszerte átadott új lovardák száma is.

 

 

Sportdiplomáca



Ígéretesen alakul a Szövetség sportdiplomáciai tevékenysége is.

Rendszeresen részt veszünk és hallatjuk szakmailag megalapozott, érvelő hangunkat a Nemzetközi Lovas Szövetség testületi munkájában.

Az I. Négyesfogathajtó Európa Bajnokságot 1971-ben Budapesten – a Vadászati Világkiállítás keretében – nagy magyar sikerrel rendezték. /Emlékezzünk! Az első Európa bajnok Abonyi Imre, az Abonyi Imre, Fülöp Sándor, Papp József összeállításban startoló csapatunk is első./

Ezután még öt EB-t rendeztek, majd elhalt a verseny.

Szövetségünk a Nemzetközi Lovas Szövetségnél kezdeményezte az EB felújítását.

Az eredmény: szeptemberben Budapesten rendezzük a Négyesfogathajtó Európa Bajnokságot.

Javasoltuk a FEI-nél a fogathajtó versenyszabályok újragondolását és korszerűsítését; vállaltuk és javasoltuk, hogy az egyeztető tárgyalásokat Budapesten megszervezzük.



Szolgálunk! Nem a Szövetségnek vannak Szakágai, hanem a Szakágaknak van Szövetsége! Nem ülünk fordítva a lovon!

 

 

Élő, eleven kapcsolatot ápolunk tagjainkkal.



Jelentem a közgyűlésünknek: a kétségkívül fellelhető gondjaink ellenére /amelyek összecsengenek országunk gondjával/ lovassportunk fejlődik, felszálló ágban van.

Eközben természetesen érzékeljük a jobbításra érett nehézségeket és hiányosságokat is – mondotta a Szövetség elnöke.

 

 

Fiataljaink jelene a jövőnk



Siker, siker után! Az elmúlt év – nagy örömünkre – fiatal lovasainké volt!

Fogathajtó gyerekeink Ausztriában – 11 ország 80 hajtója között – 11 EB-érmet, köztük 3 aranyat nyertek. A fiatal lovas kategóriában Lehőcz Dávid, a junioroknál Hölle Martin, továbbá a magyar csapat Európa bajnok.

A budapesti CSIO-n, a Nemzeti Lovardában díjugrató utánpótlásunk aratott nagy sikert: a Nemzetek Díja és a Nagydíj győzelem volt a miénk.

A díjugrató Weunhardt Virág gyermek EB-ezüstérme ugyancsak nagy siker; négy fős csapatunk ugyanitt csekély különbséggel maradt le a dobogóról.

A Lovastorna EB-n a 14 éven aluliak versenyén – szép számú induló között – néhány századdal lemaradva az első helyről a második és a harmadik helyet szerezték meg fiataljaink.

 

 

Van lovas „jövőnk”!



Az elnök, a közgyűlés nyilvánossága előtt is gratulált fiataljainknak, majd hozzátette: legyen még több figyelmünk, energiánk fiatal lovasainkra, hajtóinkra. A lovaglás tudományán túl tanítsuk őket általános műveltségre, szüleik, tanáraik, edzőik iránti tiszteletre. Anyagi, erkölcsi, szellemi támogatásuk kötelességünk. Ez a legbiztosabban megtérülő „befektetésünk”!

 

 

Megyei Lovas Szövetségek



A szakágak elmúlt évi tevékenységének rövid elemzése után /Részletesen lásd a szakágak honlapjain. A szerk./ a Megyei Lovas Szövetségek tevékenységét értékelte Lázár Vilmos.

Hangsúlyozta: Megyei Lovas Szövetségeink a lovasműveltség erősítésében, a versenyek, a rendezvények szervezésében, az utánpótlás nevelésben, a társadalmi- /a „tömeg”/bázis bővítésében, lovassportunk jó hírének keltésében és erősítésében – és még messze nincs vége a sornak – egész lovassportunk fejlődésére kiható feladatokat vállaltak és teljesítenek.

Továbbra is jelentősek a különbségek a szakágak, az igazolt versenyzők, a klubok számában, a versenyhelyszínek, a rendezvények színvonalában, a költségvetésben és a jogi státuszban.

Jó példák hasznosításával tehát sok a kiaknázatlan lehetőség. Ehhez viszont – az önálló igyekezet mellett – nem csupán a lovassport, hanem az egész lovaságazat tevőleges segítésére szükség van.

A megyei versenyeken a díjugratás népszerűsége erősödik; minden megyében széles körben megrendezték versenyeiket.

A megyei bajnokságok színvonala összességében emelkedett. Viszont sajnos szembesülnünk kell azzal a ténnyel is, hogy több helyen kevés az igazolt versenyző, sok amatőr lovas száll nyeregbe, vagy fog szárat. A tömegbázis ugyan bővül, ám adott esetekben ez a színvonal rovására megy.

A Szövetség továbbra is megyei egységekben gondolkozik. Az egyes szakágak tekintetében viszont a megyék együttműködését, több megyére kiterjedő régiós bajnokságok szervezését támogatja.

A megyei szövetségeink javaslata szerint – és a Sporttörvény is erre sarkall – a Magyar Lovas Szövetség és megyei szervezetei, valamint a MOB irodák együttműködését megállapodás keretében szervezetté tesszük.



Örvendetes, hogy – a lovasélet fontos részeként – a 19 megyéből 11-nél színvonalas weboldal működik. Az információ-áramlás, a kapcsolatépítés gyorsabb és hatékonyabb. Örülnénk, ha a jó példák általánossá válnának.

Sajnálatos viszont, hogy – a megyékkel kötött 2012. évi szerződésekben foglaltak ellenére – a 19-ből a mai napig csak 14 megye küldött beszámolót 2012. évi tevékenységéről.

A megyei szervezeteink tevékenységéről összefoglalóan megállapítható: sok helyen a szerény anyagi források mellett is jól működnek; másutt viszont az akarat kevésnek bizonyul és külső segítség nélkül képtelenek fejlődni. Vannak megyék – bár sajnos nem sokan – ahol színvonalas szolgáltatásokkal segítik tagjaik munkáját.



 

 

Médiatámogatás



Médiakapcsolatunk – a visszajelzések és az eredmények szerint – jól szervezett, folyamatos, figyelmes, szakszerű.

Az Observer – kiadványunkban összegyűjtött – „médiatermése” bizonyítja, hogy az országos és a vidéki televíziók, a rádiók, a napi-, a heti- és a szaklapok versenyeinkről, rendezvényeinkről sokoldalúan, szakavatottan és folyamatosan tájékoztattak.

Különösen igaz ez a Lovas Világkupára és a budapesti CSIO-ra.





Lovassportunk egyik legbiztosabb támogatója a média!





A Lovas Világkupának például 15 médiatámogatója és nyomában jelentős nyilvánossága volt.



Hangsúlyozni kell: színvonalas médiatámogatást csak /!/ rangos, nemzetközi színvonalú, látványos, képernyőre való rendezvényeinkkel, versenyeinkkel remélhetünk.

Ugyanez igaz a szponzorok megnyerésére is.



Szövetségünk lapját a Pegazust január 1-jétől a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. gondozza. Ettől az együttműködéstől a lapkiadás szervezettségét, a példányszám növekedését és lapunk anyagi hátterének erősödését várjuk.



Ugyanekkortól Szerkesztőbizottságot hívtunk életre. E szakértő társaságtól lapunk tartalmának korszerűsítését, a szerzőgárda bővítését, a cikkforgalom gyorsítását, a szerkesztőségi műhelymunka és a szervezettség színvonalának emelését reméljük

A Magyar Televízióban futó „Vágtass velünk” népszerű sorozat szakmai segítségünkkel készül és kerül képernyőre.



Befejezésül Lázár Vilmos magas szintű tárgyalásairól tájékoztatta az egybegyűlteket és megköszönte a versenyzők, az edzők, a szülők, a döntéshozók, a média, a sportirányításban dolgozók, a támogatók – a többet vállalók munkáját.



Dr. Fehér Károly

kommunikációs igazgató

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?