Megbecsülik a hazai szerzőket

Agro Napló
Közel tíz kiadó szakkönyvei és szaklapjai közül válogathattak az érdeklődők február 21-én a Mezőgazdasági Könyvhónap részeként Barcson megrendezett kiállításon és díjátadón. Idén már csaknem négymillió forint értékben osztottak ki nívódíjakat a szerzők részére.

 

A Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Dráva Völgye Tagintézménye adott otthont Barcson, február 21-én a Mezőgazdasági Könyvhónap alkalmából megrendezett díjátadónak. A térség agrártalálkozójának házigazdái a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), a Magyar Mezőgazdaság Kft., valamint a Mezőgazda Kiadó volt. Csaknem tíz kiadó szaklapjai és szakkönyvei közül válogathattak az ide látogatók.



Horváthné Madarász Zsuzsanna, az intézmény igazgatója elmondta, Somogy megye legdélibb csücskében elhelyezkedő Dráva Völgye Középiskola története mintegy ötven évre nyúlik vissza. Az intézmény szakközépiskola és hatosztályos gimnázium is egyben, melynek épületegyüttesét 2007-ben felújították, így mára egy igazán impozáns épületben, öt tagozaton tanulhat az idejáró mintegy hatszáz diák. A képzési paletta igen színes, hiszen a hatosztályos gimnáziumi oktatás mellett a középiskola kereskedelem-marketing, környezetvédelem-vízgazdálkodás, erdészet és dráma tagozatra is várja a diákokat. „Egy iskola nem attól jó iskola, hogy milyen körülmények között működik, hanem attól, hogy milyen tevékenység zajlik benne” – emelte ki az igazgatónő, aki hozzátette, évtizedek óta a középiskola erdészképzése a legnépszerűbb.



„Azért jöttünk, hogy hírt adjunk arról, a magyar agrárszakirodalom lélegzik” – emelte ki Lelkes Lajos, a Mezőgazda Kiadó ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hazánk megbecsüli a szerzőit, amelyet az is jól mutat, hogy idén mintegy négymillió forint értékben osztottak ki nívódíjakat. Kiemelte, „február a mezőgazdaság felkészülési hónapja, ezért is ekkor tartjuk az Erdei Ferenc által útjára indított könyvhónapot.” Azért is jelentősek a hasonló rendezvények, mert az itt kiállított kiadványokat kevésbé lehet megtalálni könyvesboltokban és újságárusoknál, az ilyen alkalmak azonban lehetőséget teremtenek a bemutatásukra – tette hozzá Lelkes Lajos.



A kiállítás részeként átadták az Év Szerzője Díjat is, melyet idén Pék Lajos vehetett át a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) gondozásában megjelent Anyagismeret, gyártástechnológia című tankönyvért. A NAKVI tankönyvkiadóként már 361 féle könyvet állított elő a középszintű agrárszakoktatás részére, hívta fel a figyelmet Wayda Imréné, az intézet képzési igazgatóhelyettese. Emellett 2012-től a Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában lévő tudományos folyóiratok kiadását is a NAKVI gondozza, így az intézet a már meglévő Magyar Vidéki Mozaik és A falu című kiadványok mellett további kilenc szakmai folyóiratot jelentet meg.

 



Forrás: NAKVI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?