2024. augusztus 31. szombat Erika, Bella

Támogatás a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodóknak

Agro Napló
Vissza nem térítendő, kompenzációs támogatást kaphatnak az Országos Erdőállomány Adattárban, valamint a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) adatbázisában Natura 2000 területként nyilvántartott erdőterületeken gazdálkodók - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csütörtöki közleményében.

 

 

A NAK emlékeztet: ez a támogatás lényegében a gazdálkodók természetvédelmi tevékenysége során felmerülő többletköltségek és kieső jövedelmek ellentételezését szolgálja.



A támogatásra minden olyan magán-erdőgazdálkodó jogosult, aki a Natura 2000 irányelvek végrehajtásával összefüggő korlátozásokkal érintett, az Országos Erdőállomány Adattárában nyilvántartott - nem állami tulajdonú - erdőrészleten gazdálkodik.



A támogatás feltétele, hogy a kérelmet benyújtó, rendelkezzen az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel, gazdasága teljes területén betartsa a kölcsönös megfeleltetés előírásait. Emellett pedig a jóváhagyó vagy részben jóváhagyó határozat kézhezvételétől számított 10 hónapon belül részt vegyen a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen. A legkisebb támogatható terület egy hektár, de a támogatás több, legalább 0,3 hektáros erdőrészletre is kérhető.



A támogatás az egységes kérelemben igényelhető, azaz a benyújtási határidő - az elmúlt évekhez hasonlóan - az idén is május 15. A határidő lejárta után június 10-ig napi 1 százalékos támogatáscsökkentés mellett lehet csak a kérelmeket benyújtani.

A határidőre benyújtott kérelmek módosítása, javítása, kiigazítása május 31-ig szankciómentesen megtehető. Június 3. és június 10. között napi 1 százalék támogatáscsökkentés mellett lehet a kérelmet módosítani. A határidők jogvesztők, fellebbezési lehetőség nincs.



A támogatás mértéke az adott Natura erdőrészlet természetességi állapota szerinti: így korcsoportonként és faállománytípus-csoportonként évente hektáronként 40-230 euró - mintegy 12-67 ezer forint - között alakul - tájékoztat a közlemény.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?