2024. május 8. szerda Mihály

Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt

Agro Napló
A Hungarikumok Gyűjteményének részévé vált a karcagi birkapörkölt, amelyet a mai napig a nomád korban kialakult módon főznek - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság kihelyezett karcagi ülése után.

A karcagi birkapörkölt kedveltségét mutatja, hogy a Nagykunságban elképzelhetetlen nélküle keresztelő, lakodalom, névnap vagy bármilyen közösségi összejövetel. A birkapörkölt egyedülálló kunsági készítési módjában testet ölt a hagyomány és a jelen, miután az önkormányzat és a birkafőzők egyesülete példaadóan gondozza ennek a kiváló éteknek a hírnevét – fogalmazott a miniszter.

 

 

Fazekas Sándor közölte azt is, hogy a Hungarikum Bizottság csütörtöki döntése alapján a Magyar Értéktár is gyarapodott a hízott vízi szárnyas termékekkel, így például a libamájjal és a kacsamájjal. A libamáj Magyarországot bel- és külföldön egyaránt fémjelzi, hiszen számos országba eljut, és kedvelt csemege – indokolta a döntést a miniszter.

A Hungarikum Bizottság ülésén pozitív elbírálást kapott a karcagi birkapörkölt, amely nem egyszerűen egy finom étel, de közösségmegtartó erő is – fogalmazott Dobos László, Karcag polgármestere. Véleménye szerint ez az elismerés minden bizonnyal tovább öregbíti a június végén, immáron 15. alkalommal megrendezendő karcagi birkafőző fesztivál hírnevét. A polgármester bejelentette, hogy Karcagon létrehozták a helyi értéktár bizottságot, amely a város és környéke értékeinek őrzésére, ápolására hivatott. Ezzel is erősítve az emberek helyi és nemzeti identitását.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda/MTI)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!