Agrárminiszterek tanácskozása Litvániában

Agro Napló
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter részt vett Litvániában, Vilniusban az EU agrárminiszterek informális tanácskozásán, amelynek fő témája a családi gazdálkodás helyzetének és kérdéseinek megvitatása volt.

Az európai mezőgazdaságban a meghatározó gazdálkodási modell a családi gazdálkodás. Ennek a modellnek a hozzájárulása a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságához vitathatatlan, elsősorban a természeti környezet megóvása és a vidéki foglalkoztatásban játszott szerepe miatt. A gazdasági szempontból, a fenntarthatóság és a versenyképesség érdekében viszont fontos, hogy a feltételek biztosítása révén a piac stabil szereplőjévé váljanak. 

Fentieken túl az ENSZ 2014. évet a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évének nyilvánította, ez is aktualitást adott a témaválasztásnak. Az EU agrárminiszterek ebben a témában osztották meg nézeteiket, cseréltek tapasztalatot a legjobb gyakorlataikról.

Fazekas Sándor hozzászólásában elmondta, a Nemzeti Vidékstratégiában a családi gazdálkodók támogatása kiemelt helyet foglal el. Ennek érzékeltetésére megemlítette a Tanyafejlesztési Programot, valamint a falugazdász hálózatot.

További konkrét példákkal illusztrálta a helyi termelés és a rövid élelmiszerlánc előnyeinek érvényesülését elősegítő intézkedéseket, mint a helyi piacok létesítését, illetve a kistermelői rendeletet, amely a családi gazdálkodók számára is megkönnyíti a termelés, feldolgozás és értékesítés feltételeit. Megemlítette a Mintamenza Programot, amelynek keretében a közbeszerzési törvény módosítása révén lehetővé vált a helyben termelt élelmiszerek közétkeztetést végzők (pl. iskolai menzák) részére történő értékesítése.

A fiatal családi gazdálkodókra vonatkozóan elmondta, Magyarországon az utóbbi években 3300 fiatal gazda kapott támogatást, segítve őket az indulás kezdeti nehéz időszakában. A gazdaság-átadási támogatás szintén a fiatalok részére egy fontos hozzájárulás a generáció-váltáshoz.

Fazekas Sándor javasolta egy komplex EU-s és nemzeti intézkedés-csomag kidolgozását a családi gazdálkodókra vonatkozóan. Ennek fontos eleme kell, hogy legyen az adminisztratív terhek csökkentése, valamint új állami támogatási konstrukciók kialakítása (kedvezményes hitelek, hitelgarancia, vagy adó és járulékkedvezmény, szaktanácsadás támogatása, stb.)

A földhöz való jutás tekintetében megemlítette, hogy a 2013-ban elfogadott új magyar földtörvény a kisebb gazdaságok, így többek között a családi gazdaságok megerősítését is célul tűzte ki, a birtokméret maximalizálása révén, és a „Földet a gazdáknak” program keretében az elmúlt években több mint 1500 családi gazdálkodót juttattunk, átlagosan gazdálkodónként mintegy 20 hektár földhöz.

Fazekas Sándor bejelentette, hogy tekintettel arra, hogy az ENSZ 2014-et a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évének nyilvánította, a FAO-val együttműködve Budapesten rendezzük ennek nyitóeseményét, Világfórum és Expo néven, 2014. március 4-7. között.

A tanácskozás után Fazekas Sándor több kétoldalú megbeszélést folytatott miniszter kollegáival, valamint a Copa-Cogeca, az ELO es a CEJA képviselőivel.

Fazekas Sándor Vilniusban részt vett és köszöntőt mondott a Magyar Nagykövetség által szervezett borpromóciós rendezvényen, ahol sommelier-k és szakmai újságírók részére Gál Helga tartott előadást és borkóstolót.

A magyar és a litván kormány közötti együttműködés eredményeként a litván elnökség öt kiemelt eseményén magyar borokat szolgálnak fel.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!