Kedvező változások lesznek a Tisza-tavi települések életében

Agro Napló
Az elmúlt három évben sorsfordító stratégiai programokat dolgozott ki minisztériumunk -mondta Tiszafüreden Fazekas Sándor. Az „Egy hajóban evezünk” című konferencián a tárcavezető hangsúlyozta: a Nemzeti Vidékstratégia után elkészült a Nemzeti Vízstratégia is, így hamarosan a Kormány előtt lesz a dokumentum. Amennyiben a kabinet elfogadja a Nemzeti Vízstratégiát, akkor a konkrét intézkedések és ütemezések a 2014-ben induló Kvassay Jenő Terv keretében valósulnak majd meg.

A program a fenntartható vízgazdálkodást, a vizek mennyiségi és minőségi védelmét, az aszálykezelést tűzte ki célul. Nagy hangsúlyt fektet az öntözésfejlesztésre, a természetes víztározási lehetőségekre és a tájhasználatra, figyelembe véve a környezetvédelmi és természetvédelmi szempontokat.


Fotó: Pelsőczy Csaba

Fazekas Sándor szerint gyökeres és kedvező változást hoz a Tisza-tavi települések életébe a szeptember elsején életbe lépett halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény. Az új törvény a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja.

A folyamatban lévő Tisza-tavi fejlesztések közül fontos kiemelnem, hogy 6,6 milliárd forintból megújul a Tisza-tó vízrendszere. A Komplex Tisza-tó Projekt stabilizálja a Tisza–Körös-völgy vízgazdálkodását, javítja a térség mezőgazdasági termelésének biztonságát és megóvja az ökológiai sokszínűséget.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?