Megkezdődött a Magyar Sajtút Hálózat kiépítése

Agro Napló
A magyarországi borutakhoz hasonlóan megkezdődött a Magyar Sajtút Hálózat kiépítése, ahol a kézműves sajtkészítők nemcsak saját portékáikat árusítják és kínálják, hanem turistákat is fogadnak – mondta a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete elnöke szombaton az MTI-nek.

Kovács László az első alkalommal a Fejér megyei Óbarokhoz tartozó Nagyegyházán megrendezett Sajtmustrán arról is beszélt, hogy a sajtúthálózat két állomása már épül: az egyik a rendezvény helyszínén, a másik a Nógrád megyei Szentén. Reményét fejezte ki, hogy az állomások száma a jövőben bővülni fog, és minden megyében lesz legalább egy.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a turisták fogadásához komoly infrastruktúrára van szükség: a sajtmegállók kialakítása egyenként mintegy 40-50 millió forintot igényel, ezért igyekeznek uniós források felkutatásával segíteni a hálózathoz csatlakozni szándékozókat. A tervek szerint a sajtúton a sajtkóstolás mellett a környék kulturális programjai, bor-, lekvár- és mézkóstolás is várja majd az érdeklődőket.

Kovács László az MTI kérdésére elmondta: a házi sajtkészítők piaci részesedéséről nincsenek pontos méréseik, de a sajtmanufaktúrák az összes Magyarországon értékesített sajt legalább öt százalékát készítik. Hozzátette: szeretnének az arányon növelni, ezért tervezik egy magyar sajt mintabolt létrehozását a fővárosban, ahol a magyar kézműves sajtok többsége elérhető lesz a lakosság és a vendéglátóipar számára egyaránt.

Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az a céljuk, hogy a pillanatnyilag fejenként 1,8 kilogrammos magyarországi sajtfogyasztást 2,8 kilogrammra növeljék. Jelezte, hogy az egy kilogrammos növekedés éves szinten 100 millió liter magyar tej számára jelent piacot.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökken a tejtermékek ára az ALDI-nál!

Csökken a tejtermékek ára az ALDI-nál!

Az ALDI Magyarország tovább folytatja a tartós árcsökkentést, és június 12-től 85, elsősorban hűtött termék árát csökkenti jelentősen, akár mintegy 45...

Új csúcson az infláció: 25,7%

Új csúcson az infláció: 25,7%

Az idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pént...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!