Kétszer erősebb mezőnnyel és több ezer gyermekrajzzal indult idén a konyhakert verseny

Agro Napló
A tavalyihoz képest több mint kétszerannyi település jelentkezett a konyhakertművelő akcióhoz, így a nyáron 128 faluban, városban fognak versengeni a legszebb konyhakert címért. A hazai sikerek mellett a programhoz szép számmal csatlakoztak határon túliak is, az országos gyermekrajzpályázatra pedig rekordszámú, csaknem háromezer pályamű érkezett óvodásoktól, kisiskolásoktól. A napokban 200 gyermek vehette át díját, szerte az országból pedig közel 2800 tanuló kap elismerő oklevelet.

A három éve indult program iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Tavaly 60 település írta ki „A legszebb konyhakertek” helyi versenyét, és 939 kert versengett a helyi díjért. 2013-ban négy határon túli város csatlakozott, idén tizenötre gyarapodott a külföldi rendezők száma.

A programhoz csatlakozott és együttműködési megállapodást aláírt települések a helyi verseny lebonyolítása után az országos, Magyarország legszebb konyhakertje címre jelölhetnek kertet. Tavaly a 60 csatlakozó településből végül 35 terjesztett fel kertgazdálkodókat az országos megmérettetésre. A 69 nevezett kertből az országos zsűri 24 kertnek ítélte oda a Magyarország legszebb konyhakertje országos címet szeptemberben. Idén valószínűleg nehezebb dolga lesz a bírálóbizottságnak, mert jóval több indulóra számítunk, valamint újításként még két kategóriával bővítettük a programot – mondta Kovács Szilvia.

Az ötletgazda elmondta: a versenyzők többsége nyugdíjas, ezért vontuk be a legfiatalabb korosztályt. Fontos a kertművelők ifjítása, mert az idősek nem mindig képesek átadni a kertművelés, az önellátás, biogazdálkodás életszemléletét a jövő generációinak, a jelenkor szelleme sajnos ez ellen hat. Divat lett készételt vásárolni, a fiataloknak nem természetes a főzés, mint ahogy a háztáji kertészkedés, a veteményes gondozása sem. Éppen ezért született az ötlet az országos gyermekrajzpályázatra, amelyre a valós vagy megálmodott veteményest, gyümölcsöst kellett papíron beküldeni.

A több mint háromezer beérkezett pályaműből hat kategóriában 54 különböző helyezésért 200 alkotó kapott elismerő oklevelet és ajándékot. A díjkiosztót a NAKVI gyermeknap keretében tartottuk, óriási érdeklődés közepette. A nyertes rajzok, óvodások és kisiskolások művei június 15-ig tekinthetők meg a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolában, Kőbányán – mondta Kovács Szilvia.

Nagyszerű dolog, hogy ennyi lelkes szervező és amatőr kertész vesz részt ebben az alulról jövő kezdeményezésben és mind több kertet, zártkertet hasznosítanak. Az önellátás pedig ránevel a takarékosságra, a vegyszermentes termény fogyasztására. Egyre többen ébrednek rá, hogy eleink bizony jól gazdálkodtak: nem volt szükség a ház körül kemikáliákra és műtrágyát sem látott a porta mögötti veteményes. Bár a ház körüli állatlétszám még nem fejlődött arra a szintre, hogy szerves trágyával ellássa a kerteket, de a zöld hulladékok komposztálásával növelhetjük a talaj termőképességét. Rengeteg olyan praktika van, amit nagyapáink ismertek, használtak, de lehet, hogy most a fiatal generáció a programnak köszönhetően sajátítja el.

A programról részletesebben a www.legszebbkonyhakertek.hu, www.karcag.hu honlapokon olvashatnak.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!