FM: a hungarikum mozgalom sikerre ítélt vállalkozás

Agro Napló
A hungarikum mozgalom sikerre ítélt vállalkozás, mivel a legtöbb magyar ember szeretné a környezetében összegyűjteni és megőrizni azokat az értékeket, amelyek a magyar nemzet önazonosságának hordozói - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

V. Németh Zsolt kedden egy budapesti szakmai konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a hungarikumok felértékelődését mutatja, hogy az FM-ben államtitkársági szinten foglalkoznak az üggyel és a hozzá kapcsolódó tevékenységgel.

    A főrumon a minisztérium, a Hungarikum Bizottság munkatársai, illetve a megyei és a települési értéktár bizottságok képviselői vitatták meg a hungarikum mozgalom egyéves tapasztalatait és a további feladatokat.

    A jelenlévőknek bemutatták a Nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjteménye elnevezésű honlapot.

    V. Németh Zsolt elmondta: a következő időszakban előtérbe kerülnek a helyi és a regionális értékhordozók, ezek felkutatása és megőrzése.

    Az államtitkár közölte, főként azokat a településeket szeretnék értékeik feltárására bíztatni és ösztönözni, ahol még nincsenek helyi értéktárak.

    Az elmúlt egy évben mind a 19 megyében létrejött a megyei értéktár bizottság, és 346 településen alakult meg a települési értéktár bizottság - mondta az államtitkár.

    Gyaraky Zoltán, a Hungarikum Bizottság titkára többek között arról beszélt, hogy a mozgalom új honlapja, a hungarikum.hu nemcsak tájékoztatási feladatokat kíván ellátni, erre a platformra építik fel a hungarikum mozgalom teljes nyilvántartási rendszerét. Teszik ezt azért, hogy a honlapon lévő ismeretekhez, adatokhoz bárki könnyen és gyorsan hozzáférhessen.

    A bizottság titkára újságírói kérdésekre elmondta: a Hungarikum Bizottság az idén is vissza nem térítendő összegekkel segíti a nemzeti értékek feltárását és megőrzését. Az idén is 144 millió forint állt rendelkezésre erre a célra. Hozzátette: a múlt évben az alapösszeget minisztériumi maradvány pénzekből további 100 millió forinttal egészítették ki. Tavaly 135 pályázónak, míg az idén 114-nek ítéltek meg támogatást.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!