Az uniós agrártámogatás 1,9 milliárd euróval nő 2014-2020 között

Agro Napló
A magyarországra jutó európai uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősorban a közvetlen támogatások összege emelkedik - hangsúlyozta az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerdán egy ceglédi rendezvényen.

Czerván György, aki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének kutatóállomásán, egy kajszibarackkal foglalkozó tanácskozáson beszélt az agrárgazdaság helyzetéről, elmondta: az új uniós pénzügyi ciklusban évente 1,27 milliárd euró közvetlen támogatás jut Magyarországnak.

Kitért arra is, hogy - a gazdák által kedvelt - termeléshez kötött támogatások lehetősége bővül. Az előző hét évben, termeléshez kötötten a közvetlen támogatás 3,5 százalékát lehetett kifizetni, az új időszakban már 13 plusz 2 százalékát. Ez az összeg mintegy 191 millió eurót jelent évente, ebből a zöldség-gyümölcs ágazat is részesül, így a kajszibarack termesztésével foglalkozó gazdák is kaphatnak a forrásból - tette hozzá. (A plusz 2 százalék címkézetten a fehérjenövényeknél fizethető.)

Jelenleg a gyümölcságazat mintegy 2,8 milliárd forint támogatást kap, ami leginkább a gyümölcsszerkezet-átalakítási támogatást, elkülönített támogatásokat, illetve bizonyos mértékű termeléshez kötött támogatást jelent.

A változás az idei átmeneti év után 2015-től lép életbe, s már tudni, hogy a kérődző, a zöldség-gyümölcs, a cukorrépa és a tejágazat is támogatható lesz a 13 százalékos keretből termeléshez kötötten. A szakmával zajlik az egyeztetés, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat milyen formában részesüljön a forrásból – mondta az államtitkár.

Czerván György hangsúlyozta: az előző évekhez képest a zöldség-gyümölcs ágazat kapja majd a megnövekedett finanszírozási mozgástéren belül a legnagyobb támogatási összeget, ami lényegesen több lesz a korábbiaknál. 

A rendezvényen kutatók, szakemberek és termelők tanácskoztak a kajszibarack helyzetéről, termesztéséről, valamint a tapasztalatokról és a kilátásokról.

Forrás: MTI/FM Sajtó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!