TÉRKÉPEN A VÍZIKÖZMŰVEK

Agro Napló
Egységes szerkezetű, országos és folyamatosan elérhető, modern adatbázisban a víziközművek adatai  2015 júniusára készül el az az egységes szerkezetű és tartalmú, a nap 24 órájában bárki számára rendelkezésre álló víziközmű kataszter, amelyet a jelenleg rendelkezésre álló szolgáltatói műszaki adatok aktualizálásával és az elérhető legmodernebb felmérési módszerek alkalmazásával 10 milliárd forintból valósít meg Magyarország kormánya Európai Uniós forrásból.

A víziközművek – vízvezetékek, csatornák, átemelő szivattyúk, kutak, szennyvíztisztító-telepek – stratégiai jelentőségű műszaki berendezések, amelyek a mindennapos vízellátásunkat szolgálják.

Összességében megállapítható, hogy a jelenlegi víziközmű-nyilvántartás messze nem egységes sem szerkezetében, sem formájában, valamint a nyilvántartott adatok körét tekintve sem. Jelenlegi állapotában vagyonértékelésre, adatszolgáltatásra, állami adatigények kielégítésére, hatósági feladatok támogatására alkalmatlan – mondta Ilkovics Elza, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

A szolgáltatóknál lévő műszaki adatbázis jelenleg rendelkezésre álló adatainak aktualizálásával, illetve megfelelő technológiájú átalakításával, valamint az elérhető legmodernebb felmérési módszerek alkalmazásával készül el a kataszter. Az ütemterv szerint elsőként az alaptérkép, majd a víziközmű kataszter, végül pedig a web-alapú felhasználó felület készül el. A kiépített rendszer a hét minden napján, 24 órás üzemmódban működik majd, biztosítva ezzel a folyamatos adatszolgáltatást minden érintett számára. A létrejövő egységes szerkezetű és tartalmú közhiteles víziközmű kataszter része a 8 000 000 földrészlet adatait tartalmazó ingatlan-nyilvántartási térkép is.

Az országos közhiteles víziközmű kataszter egységes struktúrával és műszaki tartalommal rendelkezik majd, mely a jövőben alkalmas lesz a vagyonértékelési feladatok teljes körű kiszolgálására, támogatja a víziközmű-tervezési feladatokat és az alapszintű közműegyeztetést, valamint kiszolgálja az ágazati stratégia döntés-előkészítését – mondta Dányi József, a Geodézia Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

A munka befejezésének várható határideje 2015 júniusa.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!