2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Huszonhárom tonna alma a rászorulóknak

Agro Napló
A Földművelésügyi Minisztérium üdvözli és példaértékűnek tartja a Baptista Szeretetszolgálat azon akcióját, melynek során 23.000 kg szabolcsi almát vásárolt meg a karitatív szervezet, közvetlenül is támogatva ezzel a magyar almatermelőket.

Az alma egy részét Szenczy Sándor a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Dr. Simon Attila István a minisztérium közigazgatási államtitkára együtt osztották szét kedden a budapesti Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskolában közel száz, sajátos nevelési igényű diáknak.

Az almaátadás előtti sajtótájékoztatón Simon Attila István arra hívta fel a figyelmet, hogy az alma a magyar gyümölcstermesztés egyik legfontosabb ágazata, egyben a legegészségesebb hazai gyümölcsünk. Az idei kedvező időjárásnak köszönhetően mintegy 780-800 ezer tonnás rekordtermés várható, amely 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál.

Mint mondta, almafeldolgozásban az íz és a zamatanyag tekintetében a világ egyik legjobb minőségű termékét állítjuk elő, melyet sok országban minőségjavításra használnak fel.

Mindezek ellenére Magyarországon egy ember átlagosan 15 kilogramm almát fogyaszt évente, ami azt jelenti, hogy hetente átlagosan két kisebb almát fogyasztunk.  „Ha ennél több almát eszünk, akkor a szervezetünk és a vidék gazdasága együtt erősödik. Egészségesebbek lesznek a magyar emberek és erősebb lesz a mezőgazdaság” – hangsúlyozta a közigazgatási államtitkár. Mindössze napi egy alma elfogyasztásával a teljes hazai almamennyiség eltűnne az almafákról.

A minisztérium által indított programhoz több hazai önkormányzat is csatlakozott már. A helyhatóságok óvodáiknak, iskoláiknak és szociális intézményeiknek vásárolnak közvetlen a termelőktől magyar almát. Eközben a Nemzeti Agrárkamara is elindított egy, a magyar almatermelők megsegítésére irányuló akciót. Segítségükkel magyarországi településeken almavásárokat szerveznek, ahol szintén a termelők árulhatják közvetlenül almáikat a főtereken és a piacokon.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Építőipari cég hoz létre gyümölcsfeldolgozó üzemet Szekszárdon, a Dovi-Trade Kft. csaknem 700 millió forintos ráfordítással készülő létesítménye 2020-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!