Megnyílt a magyar stand a Milánói Expón

Agro Napló
Nemzeti Vidékstratégiánkban a többfunkciós mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás alapjait tettük le, amely úgy állít elő értékes, szermaradvány-mentes, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiát és egyéb nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajaink minőségét, az ivóvízbázisainkat, az élővilágot, a tájat és benne az embert, közösségeit és kultúráját – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Milánói Világkiállítás megnyitó ünnepségén.

A Magyar Stand tematikája az egészséges élelmiszerek és az édesvíz kincs jelentőségét hangsúlyozza. A Milánói EXPO témája szempontjából az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO az egyik legfontosabb ENSZ szervezet, amely az éhínség megszüntetéséért („Zero Hunger”), a világ élelmezés-biztonságának javításáért dolgozik.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, Magyarország komoly sikereket ért el az élelmiszer biztonság, a GMO elleni küzdelem területén. Hazánk elsőként fogadhatja el a GMO-k teljes tiltására vonatkozó törvényt.

A miniszter beszédében kiemelte, a  magyarság egyedülálló kultúrát teremtett a Kárpát-medencében, amely az egész világot gazdagítja. Ezt jelenítik meg a hungarikumok, a magyarság csúcsteljesítményei. A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 48 nemzeti értéket tartalmaz; köztük van a Zsolnay porcelán és kerámia. A Zsolnay-kút mai ünnepélyes leleplezése azt az üzenetet hordozza, hogy Magyarország a víz országa. Az édesvíz a jövő biztosítéka.

Továbbá hangsúlyozta: A helyi termelés és értékesítés összekapcsolásával egy új életminőség született meg Magyarországon. A helyi mezőgazdaság a lerövidített élelmiszer-ellátási lánccal összekapcsolva már önálló ágazattá vált; és egyre nagyobb a kereslet a termékei iránt. A termelői piacokon a kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket egyre magasabb feldolgozottsági szinten vásárolhatják meg a családok, közvetlenül a gazdáktól. A helyi piacok ismertté válásával növekszik a kistermelők termékei iránti keresletet, ami egyre színesedő, kiegyensúlyozott kínálatot von maga után.

Az új, dinamikusan fejlődő piaci kultúra születését jelzi, hogy eddig országosan 218 helyi termelői piac bejelentés történt. Az élelmiszertermelés egyre gazdaságosabbá válik. Mind a termelő, mind a fogyasztó számára előnyős, hogy a helyben történő értékesítéssel lerövidül a szállítási idő és távolság, hiszen ez kedvezően hat a termékek frissességére és az árra is. A kistermelők előtt megnyílt a lehetőség, hogy a közétkeztetést is ellássák minőségi termékeikkel. Az egészséges táplálkozást szolgálja a gyermekétkeztetésben a mintamenza program és az iskolagyümölcs program – mondta Fazekas Sándor.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!