FM-államtitkár: a középbirtokok megerősítését célozza a földforgalmi törvény

Agro Napló
A középbirtokok megerősítését célozza a földforgalmi törvény, amellyel kapcsolatban két - tavaly indult - kötelezettségszegési eljárást folytat az Európai Bizottság - erről Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán kedden.

Emlékeztetett arra, hogy az EU legfőbb kifogása a törvénnyel kapcsolatban, hogy jogi személyek, azaz gazdasági társaságok nem szerezhetnek termőföldtulajdont.

Kifejtette, hogy a szabályozás a középbirtokok megerősítését célozza, annak érdekében, hogy megváltozzon a jelenlegi "duális" magyarországi birtokszerkezet, amelyet néhány óriási birtok és sok apró, "az életképtelenség határán mozgó" kisbirtok jellemez. Hozzátette, ezt a célt kizárólag piaci eszközökkel nem lehet elérni, ezért van szükség a beavatkozásra.

Megemlítette azt is, hogy az EU Bizottság további négy olyan közép-európai országot is vizsgál, amelyek mintaként vették át a magyar jogszabály bizonyos szakaszait.

A másik eljárásban a haszonélvezeti jogok törlését kifogásolja az EU. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nem közeli hozzátartozók között termőföldre alapított korábbi haszonélvezeti jogok megszüntetése "a zsebszerződés gyanús" megoldások kizárását célozta. A 2014. május 1-jén hatályba lépett szabályozással sikerült egy "jogi kiskaput" bezárni.

Úgy vélte, hogy a Bizottság által indított hosszadalmas eljárás végül az Európai Bíróság elé kerülhet majd, amely a jelenlegi várakozások szerint 2016 őszén hozhat döntést.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Január 1-től egy új szabályozás lépett életbe a haszonbér megfizetésében, eszerint csak banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet fizetni...

Versenyképes-e az erdőgazdálkodás?

Versenyképes-e az erdőgazdálkodás?

Az erdőkezelés szabályozása rövid kifejtést kap a földforgalmi szabályozásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra a kérdésre ad választ, hogy az erd...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!