A ChemChina készpénzes ajánlatot tett a Syngenta megvásárlására 43 milliárd dollár értékben

Agro Napló
  • Az ajánlat 465 USD részvényenkénti árról, valamint további 5 CHF eseti osztalék kifizetésről szól
    • az ajánlat egyenértékű 480 CHF részvényenkénti árral
    • az ajánlaton felül a javasolt rendes 11 CHF osztalék is kifizetésre kerül
  • Az új tulajdonosi felállás lehetővé teszi a stratégiai folytonosságot és hosszú távú innovációs beruházásokat
  • A jövőben újbóli nyilvános kibocsátás várható
  • A Syngenta megmarad globális vállalatként svájci központtal
  • Továbbra is biztosítja a választás lehetőségét a termelőknek világszerte

A Syngenta február 3-án jelentette be, hogy a kínai állami tulajdonban lévő ChemChina vételi ajánlatot tett a vállalat felvásárlására, 465 USD részvényenkénti áron, további 5 CHF eseti osztalék kifizetésre a tranzakció létrejöttekor. Ez az ajánlat 480 CHF részvényenkénti árnak felel meg. A Syngenta részvényesei további 11 CHF rendes osztalék kifizetésében részesülnek 2016 májusában. A tervek szerint biztosítják annak feltételét, hogy a dollár eladást a lezáráskor svájci frankba válthassák át. A Syngenta igazgatótanácsa egyöntetűen támogatja az üzlet megkötését, és biztos benne, hogy a jelen ajánlat minden részvényes érdekét szolgálja. Az üzlet megkötése biztos pénzügyi háttérrel történik, és elhivatottak az üzletkötés folyamata alatt a jogi környezet mindennemű szabályának való megfelelésre és átláthatóságra. A svájci és az amerikai tenderre tett ajánlat a következő hetekben kezdődik és a tranzakció várhatóan az év végéig lezárul.

A vállalat menedzsmentje nem változik. Az üzlet megkötése esetén a 10 fős igazgatói tanácsot Ren JianXin, ChemChina elnök fogja vezetni, amelynek négy tagja a jelenlegi Syngenta tanács tagja lesz. A ChemChina elhivatott a legmagasabb irányítási elvek betartására, és fenntartja a lehetőséget a vállalat újbóli tőzsdére bocsátásására az elkövetkező években.

Michel Demaré, a Syngenta elnöke elmondta: „Ezen ajánlat megtételével, a ChemChina elismeri a Syngenta képviselte minőséget és potenciált. Gondolok itt az üzletág-vezető kutatásfejlesztésre, termékelőállításra és az emberek kvalitására világszerte. A tranzakció minimalizálja a működési fennakadásokat, a globális növekedésre, kiváltképp Kínára és más feltörekvő piacok növekedésére fókuszál, továbbá lehetővé teszi a hosszú távú innovációs befektetéseket. A Syngenta továbbra is Syngentaként működik tovább, svájci központtal, ezzel is kifejezve azt, hogy ez az ország mennyire vonzó üzleti helyszín.

John Ramsay, ügyvezető igazgató szerint: „A Syngenta a világ vezető növényvédőszer előállító vállalata, mely jelentősen növelte piaci részesedését az elmúlt években. Ez a megállapodás lehetővé teszi nekünk, hogy megtartsuk és tovább erősítsük ezt a pozíciót, illetve jelentősen növeljük vetőmagüzletágunk potenciálját. A megállapodás továbbra is biztosítja a gazdálkodók részére a választási lehetőséget, továbbá biztosítja a folyamatban lévő kutatásfejlesztési befektetéseinket a különböző technológiai platformok és növények terén. A költség és tőkehatékonysági terveink változatlanok maradtak.

Ren Jianxin, a ChemChina elnöke a következőket nyilatkozta: „Vállalataink között a tárgyalások barátságos hangnemben, konstruktív és együttműködő szellemben zajlottak és örülünk, hogy a mai bejelentéshez vezettek. A menedzsmenttel és a dolgozókkal együttműködve azon fogunk dolgozni, hogy fenntartsuk a vállalat versenyképességét az agrártechnológia területén.” Hozzátette: „A víziónk nem korlátozódik a közös érdekeinkre, ugyanakkor választ ad a termelők és vásárlók igényeire világszerte. Örülünk, hogy továbbra is Michel Demaré marad a tanács elnöke és a vállalat független vezetője, és várjuk, hogy John Ramsay-val és a Syngenta menedzsmentjével és dolgozóival dolgozhassunk együtt a világ növekvő élelmiszer-igényének kielégítésén.”

A megállapodás további terjeszkedést tesz lehetővé a Syngentának a feltörekvő piacokon, kimondottan Kínában. Ezen felül a Syngenta hozzájárul tapasztalatával és tudásbázisával a legmagasabb szintű környezeti normák népszerűsítéséhez és a vidéki közösségek felvirágoztatásához. Ezek a célok megjelennek a The Good Growth Plan vállalásokban is, melyeket a ChemChina határozottan támogat és a program - a Syngenta a Jövőért Alapítvánnyal együtt - továbbra is a vállalati stratégia szerves részét képezik.

A Dyalco, a J.P Morgan, a Goldman Sachs és az USB pénzügyi tanácsadóként támogatták a Syngentát a tranzakció során. A Bär & Kerrer és Davis Polk jogi tanácsadóként voltak jelen.

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van. A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

A ChemChinaról

A pekingi székhelyű ChemChina termelőüzemeket, kutatás-fejlesztési és marketing rendszereket birtokol a világ 150 országában és régiójában. A legnagyobb vegyipari vállalat Kínában, és a Fortune 500 lista 265. helyét foglalja el. A vállalat fő üzleti tevékenységei közé tartozik többek között az anyagtudomány, élettudomány, minőségi termékek gyártása és alapvető vegyszerek előállítása. Korábban a ChemChina 9 vezető ipari vállalatot vásárolt fel Franciaországban, Angliában, Izraelben, Olaszországban, Németországban, stb. További információért keresse fel a www.chemchina.com és a www.chemchina.com/press honlapokat.

 

 Nyilatkozat

Ez a sajtóközlemény nem minősül értékpapírokkal kapcsolatos ajánlatnak vagy ajánlatkérésnek. Adott esetben minden ajánlatot vagy ajánlattételi dokumentumot a ChemChina, illetve annak leányvállalatai készítenek elő, és adnak közre.

A további tájékoztatás tartalma és fellelhetősége

A vállalat forgalomban lévő részvényeire, az amerikai letéti részvényekre (American Depositary Shares) és az egyéb forgalomban lévő tőkeeszközökre vonatkozó ajánlattételi folyamat még nem kezdődött el. E közlemény kizárólag tájékoztatási célból került kiadásra, és nem minősül a vállalati értékpapírok megvásárlására vonatkozó ajánlatnak vagy azok értékesítésére vonatkozó kérelmezésnek. A vállalati értékpapírok megvásárlására vonatkozó ajánlatkérés és ajánlat kizárólag egy vételi ajánlat és az ahhoz kapcsolódó anyagok alapján kerülhet kiadásra. Az ajánlattételi időszak kezdetén a ChemChina nyilvános vételi ajánlattételi nyilatkozatot nyújt be az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (Securities and Exchange Commission, „SEC”) által előírtak szerint, majd ezt követően a vállalat a 14d-9 nyomtatványon benyújtja a kérelmezési/javaslattételi nyilatkozatot az ajánlatra vonatkozóan. A befektetők és az értékpapír-tulajdonosok arra vannak sürgetve, hogy figyelmesen olvassák el ezeket az anyagokat, amikor ezek elérhetővé válnak, mivel fontos információkat tartalmaznak, beleértve az ajánlat általános szerződési feltételeit. A ChemChina és a vállalat a SEC számára a vételi ajánlatot, a kérelmezési/javaslattételi nyilatkozatot, valamint a kapcsolódó anyagokat benyújtja, és ezeket az anyagokat, valamint a ChemChina és a SEC vállalat által benyújtott egyéb dokumentumokat a befektetők és az értékpapírtulajdonosok (amikor hozzáférhetőek) ingyenesen letölthetnek a SEC által működtetett weboldalról: www.sec.gov. A befektetők és a részvényesek ingyenesen letölthetik a kérelmezési/javaslattételi nyilatkozatot, és a vállalat által a SEC számára benyújtott más dokumentumokat is a www.syngenta.com oldalról.

 

Az előremutató állításokkal kapcsolatos figyelmeztető nyilatkozat

E közlemény egyes kijelentései előremutató állításokat tartalmaznak a felvásárlás várt teljesülésével kapcsolatban, amelyek számos kockázatot és bizonytalansági tényezőt tartalmaznak, többek között a felvásárlás végleges feltételeinek teljesítését, például a tranzakció szabályozói jóváhagyását és a vállalat forgalomban lévő részvényeinek legalább 67%-ára történő nyilvános ajánlatot, annak lehetőségét, hogy a tranzakció esetleg nem teljesül, valamint a vállalat által a SEC felé benyújtott nyilvános dokumentumokban tárgyalt egyéb kockázatokat és bizonytalansági tényezőket, többek között a vállalat 2015. február 12-én benyújtott 20-F dokumentumának „kockázati tényezők” című részében megadottakat, továbbá a ChemChina által benyújtandó nyilvános ajánlattételi dokumentumokat és a vállalat által benyújtandó kérelmezési/javaslattételi nyilatkozatot. E nyilatkozatok a jelenlegi várakozásokra, feltételezésekre, becsült adatokra és előrejelzésekre alapulnak, magukban foglalnak ismert és nem ismert kockázatokat, bizonytalansági tényezőket, valamint olyan további tényezőket, amelyek miatt az eredmények, a tevékenységi szintek, a teljesítmény vagy az elért célok jelentősen eltérhetnek az előrejelzésektől. Ezen nyilatkozatok általában a következő szavakat vagy kifejezéseket tartalmazzák: „úgy gondoljuk”, „előre jelezzük”, „várakozásaink szerint”, „szándékaink szerint”, „terv”, „a jövőben”, „esetlegesen”, „minden bizonnyal”, „becsléseink szerint”, „jóslásunk szerint”, „potenciálisan”, „továbbra is”, illetve ezen kifejezések ellentétes értelmű jelentései vagy egyéb hasonló kifejezések. Amennyiben a mögöttes feltételezések pontatlannak bizonyulnak, illetve nem ismert kockázatok vagy bizonytalansági tényezők realizálódnak, akkor a tényleges eredmények és az események ütemezése jelentősen eltérhet az előremutató állításokban megadott eredményektől és/vagy ütemezéstől, ezért nem szabad a szükségesnél nagyobb mértékben e kijelentésekre támaszkodniuk. A ChemChina és a vállalat nem tervezi, illetve nem vállal kötelezettséget arra, hogy bármely előremutató állítást a jelen dokumentumban vagy más módon megjelölt időszak után bekövetkező fejlemények alapján frissítse.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!