Pattogó tojás
A pattogó tojás elkészítéséhez elég a háztartási ecet, amelynek segítségével a tojás kemény héjától megszabadulhatunk. Az ez alatt lévő félig áteresztő hártya rugalmas réteg. A tojás megduzzad, kifeszíti a hártyát, amely van annyira erős, hogy magában tartsa a folyékony-kocsonyás anyagot, még kisebb pattogtatás esetén is. (Maximum két-három centiméter magasságban lehet csak pattogtatni). Vajon mi történik abban az ecetsavas oldatban, amelyik leoldja a tojás meszes héját?
Indikátor növények
Egy átlagos háztartás tele van különböző savas és lúgos anyagokkal (ecet, citromsav, szódabikarbóna, szappan, mosópor oldata, stb.). Hogyan tudjuk bebizonyítani ezekről, hogy valóban rendelkeznek a fent említett kémiai tulajdonságokkal? A verseny szervezői segítségképpen elmondták, hogy a közvetlen környezetünkben számos olyan növény él, amelyek érzékenyen jelzik a pH változását.
A kísérleteket bárki elvégezheti otthon, majd a rövid leírással ellátott, fényképekkel vagy videóval dokumentált eredményt egy gombnyomással feltöltheti a Laborkaland.hu adott feladatához tartozó felületre.
Laborkaland Online
A Laborkaland Online internetes kémiaverseny szervezői nem zseni kémikusokat keresnek, hanem olyan diákokat, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk. A feladatok a középiskolás tananyagra alapulnak, a könnyen megoldható, a felvetett problémákra adott válaszok pedig rávilágítanak a kémia mindennapjainkban betöltött szerepére. A Laborkaland Online legfontosabb célja, hogy minél több diák csodálkozhasson rá a kémia világára, az internet pedig kitűnően alkalmas erre a célra, hiszen itt bárki hozzáférhet a feladatokhoz, tesztsorokhoz.
A verseny eddigi statisztikái azt mutatják, hogy új megközelítéssel, a mindennapi életből vett példákon keresztül a diákok sokkal jobban motiválhatók, és jobban bevonhatók a feladatok megoldásába, illetve a kémia alaptörvényeinek megismerésébe. A középiskolásoknak eddig többek között a következő kérdésekre kellett választ találniuk a kémia segítségével: hogyan készítettek fagylaltot a mélyhűtő feltalálása előtt, miért sózzuk az utakat, miért veszélyes a gőz a fürdőszobában, egyáltalán mi a különbség a gáz és a gőz között, hogyan lesz szappan a panírból, mi történik a dinnyével, ha tengervízben hűtjük, mitől függ a sajtban a lyukak mérete, mennyi alkohol van a kefirben…
Magyarország első, a kémia népszerűsítését célul kitűző online versenyét a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. és a Csodák Palotája szervezésében bonyolítják le. A verseny nem tét nélküli, hiszen a legjobban teljesítő diákok egy laboratóriumi kalandnapon vehetnek részt, és kísérletezhetnek a Csodák Palotájában!
A www.laborkaland.hu honlapon mindenki megtalálja a feladatok részletes leírását.
A forduló március 24-én indul. Jó kísérletezést!