2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Leállt a Törökországba irányuló élőmarha-export

Agro Napló
A vektormentes időszak végével a könnyített állatbeviteli eljárásrendet követően – mint ahogy azt előre jelezték – a török állat-egészségügyi hatóság május 17-től újra életbe léptette a korábbi, szigorúbb szabályozást a kéknyelv-betegség miatt.

A korábbi hetekben jellemző enyhe időjárás során ismét elszaporodott törpeszúnyogok rajzása miatt a Nébih április 21-én kihirdette a vektormentes időszak végét. A május 16-ig tartó átmeneti időszakra vonatkozó eljárásrend alapján azok a szállítmányok, amelyeket a török állatorvosok április 21-ig kiválogathattak és a kórokozóátvivő-mentes időszak végéig igazolhatóan karanténba kerültek, még bevihetők voltak Törökországba.

Az eljárásrend téma volt a – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Külkapcsolati Igazgatósága részvételével lezajlott – magyar-török gazdasági vegyesbizottság május 5-i plenáris tanácskozásán is. Itt Mehmet Müezzinoğlu török egészségügyi miniszter jelezte, hogy amennyiben Magyarország ismét mentes lesz a kéknyelv-betegségtől, a török hatóság jóváhagyását követően ismét újraindulhat majd a teljes körű élőállat-export Törökországba.

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fertőzött húsmarha-állomány!

Fertőzött húsmarha-állomány!

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022. február elején egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. A telepen forgalmi korlátozást...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!