Az állatjóléti támogatásokról egyeztetett az FM államtitkára a horvátokkal

Agro Napló
A vidékfejlesztési program keretében nyújtott állatjóléti támogatásokról egyeztetett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára Tugomir Majdak horvát mezőgazdasági miniszter-helyettessel szerdán Budapesten - közölte az FM az MTI-vel.

Nagy István a közlemény szerint elmondta: Magyarországon ezek a támogatások az érintett ágazatok állatjóléti feltételeinek fejlesztésén túl a versenyképesség fokozását célozzák.

Kifejtette, hogy az Európai Bizottság határozata értelmében a sertés és a baromfi állatjóléti támogatás 2018. december 31-ig működhet. Az idén a sertés állatjóléti támogatás keretösszege 9,1 milliárd forint, a baromfié pedig 12 milliárd forint. A 2015-től működő tenyészkoca állatjóléti támogatás 2021-ig segíti a nyomon követhető állományi létszám növelését, az állatjóléti többletkötelezettség vállalásának ösztönzését, a versenyképesség fokozását. Ennek a 2016. évi támogatási kerete 8,62 milliárd forint.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy Magyarország továbbra is erős közös agrárpolitikában (KAP) érdekelt. A KAP keretében az új támogatási rendszer 2020-ig közel 9 milliárd euró közvetlen termelői támogatást jelent a szektornak.

2016-ban az élelmiszer-feldolgozói iparág fejlesztése, a kertészeti ágazat és az innováció erősítése kerül a fókuszba. Ennek megfelelően a magyar kormányzat élelmiszer-feldolgozói és kertészeti beruházási lehetőségeket nyitott meg az év elején - közölte Nagy István.

Az államtitkár javasolta horvát tárgyalópartnerének az együttműködés kialakítását, erősítését a szarvasmarha-tenyésztés területén.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?