A jövő esztendő közteher-enyhítéseinek nagyjából egyharmada az egyes áruk, szolgáltatások áfájának csökkentéséből származik, kétharmadát pedig a gyermekkedvezmény emelése biztosítja – jelentette be Varga Mihály, miután a parlament megszavazta a tavaszi adócsomagot.
A tárcavezető kiemelte, hogy jövőre a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája öt százalékra csökken, valamint egyebek közt 18 százalékra mérséklődik az éttermi étkezés forgalmi adója. (A minisztérium több ágazatra kiterjedő, részletes sajtóközleménye itt olvasható.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már áprilisi közleményében is jelezte, hogy a gazdaságfehérítés irányába tett meghatározó lépésként értékeli a baromfihús, a tojás és a tej áfájának – akkor még tervezett, most megszavazott – csökkentését. A feketegazdaság több száz milliárd forint veszteséget okoz a magyar agráriumnak, és jelentősen rontja a tisztességesen működő piaci szereplők versenyképességét, a NAK ezért már évek óta szorgalmazza az élelmiszerek áfacsökkentését.
A kamara üdvözli, hogy a sertés tőkehús után jövőre a baromfihús, a tojás és a tej is bekerül a kedvezményes áfakörbe. A NAK 2014-es számításai szerint az áfacsökkentés a baromfihús és a tojás esetében mintegy 30-35 milliárd, a tejnél pedig 20-25 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Ezt ugyanakkor jelentős mértékben ellensúlyozhatja a megnövekvő keresletből származó többlet adóbevétel, és az érintett ágazatokra gyakorolt kedvező hatás. Az áfacsökkentéssel ugyanis jelentős mértékben visszaszorítható a feketegazdaság, megteremthetők a tisztességes piaci verseny alapjai, és megerősíthetők a legálisan működő hazai termelők, feldolgozók.
Forrás: MTI/NAK