A tejpiaci ellenőrzések során ország szerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei. A szakemberek a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési előírások teljesülését.
A NÉBIH laboratóriumaiban több mint 100 tej, illetve sajtminta vizsgálatát végezték el a hatóság munkatársai. A 48 UHT tej mintát az analitikai és érzékszervi vizsgálatok során mintegy 200 paraméterre vizsgálták a szakemberek. A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. Az érintett termékek közül 15 szlovák, 6 cseh és 1 lengyel előállítótól származik.
A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A NÉBIH vizsgálatán kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.
A NÉBIH a jövőben is folyamatosan vizsgálja a kereskedelemben kapható élelmiszereket, hogy kiszűrje a nem biztonságos, vagy a vásárlókat megtévesztő termékeket.
Forrás: NÉBIH