azekas Sándor emlékeztetett, hogy a pálinka és törkölypálinka szó használata az Európai Unióban védelmet élvez. Hozzátette, a pálinka - mint hungarikum - érdekében végzett munka egyik formája a Nemzeti Pálinkakiválóság Program meghirdetése, koordinálása, szakmai és fogyasztói körökben hírnevének megalapozása. Ez a miniszter szerint jó kezdeményezés, amelyet az is jelez, hogy a kiválóság választásával együtt tartják az országos pálinka- és törkölypálinka versenyt.
Az országkóstolóra minden eddiginél több termelő, 51 kereskedelmi főzde 327 tétellel nevezett - mondta.
Fazekas Sándor kiemelte: azt már tavaly is lehetett tapasztalni, hogy az alapanyagok jellemzően gazdag ízvilágú, magas élvezeti értékű magyar gyümölcsök, és ez az idén is így volt.
A miniszter elmondta: hosszú és alapos szakmai előkészítés eredményeképpen született meg a pálinkatörvény tavalyi módosítása, amelynek révén a Pálinka Nemzeti Tanács ez év március 30-án köztestületté alakult. A köztestület származás-, minőség és eredetvédelemmel, a pálinka piacra jutásának elősegítésével, illetve a pálinkának mint nemzeti kincsnek a megóvásával foglalkozik.
Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a tanács az idén először szervezte meg köztestületként az országos pálinkaversenyt és ezzel párhuzamosan a pálinkakiválóságok kiválasztását. A múlt évi tapasztalatokat hasznosítva, a mostani megmérettetés magas színvonalat képviselt - húzta alá. Hozzátette: az idén a múlt évi 107-tel szemben 172 tételt minősítettek pálinkakiválóságnak.
A zsűri Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. prémium piros vilmoskörte pálinkájának ítélte. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ebben az évben az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett több arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 24 champion díjat is odaítélt a zsűri.
Forrás: MTI