Szüret: jó évjárat várható

Agro Napló
Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlősgazdák és borászok várakozásai alapján.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok összegzését követően az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.

Etyek: több a szőlő

A Törley Pezsgőpincészet augusztus 23-án kezdte el szedni Etyeken az Irsai Olivér szőlőt. A pincészet teljes, 870 hektáros birtokából ez 45 hektárt tesz ki. A leszüretelt Irsai idén 421 tonna, amelyből 3100 hektoliter bor lehet. Tavaly 371 tonnából 2800 hektoliter készült. A különbség a termőre fordult új telepítésű terület többletéből adódik.
Ebben az évben a cégnél 840 hektárról szüretelnek, és összesen mintegy 8600 tonnányi szőlőt várnak. Ebből a mennyiségből 64 500 hektoliter bor készülhet. A múlt évben leszüretelt szőlő 8400 tonnát tett ki, amelyből összesen 63 ezer hektoliter bor került a pincébe. Az Irsai leszedése után az idei szüret a rizlingszilváni, a zenit és az ottonel muskotály fajták szedésével folytatódik. A Törley szakemberei arra számítanak, ha szép lesz az ősz, akkor a múlt évihez hasonló jó minőség várható.


Sopron: károk után is bizakodnak


A soproni borvidéken a tavaszi fagy valamint a csapadékos nyár eleji időjárás miatt kialakult lisztharmat-fertőzések ellenére is bíznak a jó évjáratban.
Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy április végén a hajnali fagyokban a borvidék termőterületeinek 70-80 százaléka károsodott. Hangsúlyozta: bizonyos szőlőfajták azonban jól reprodukálták magukat, így például a zöld veltelini esetében – amely a borvidék fő fehérszőlő fajtája – a károsodás után csupán 30-40 százalékos terméskiesésre számítanak. A fő kékszőlő fajtából, a kékfrankosból ugyan kevesebb termés várható, de a fürtök szépek. A legkevésbé a sauvignon blanc állt helyre. Ahol nem volt fagy és eredményesen védekeztek a lisztharmat-fertőzés ellen, ott a tavalyi évhez hasonló mennyiséggel számolnak.
Molnár Tibor, a Vincellér borászat ügyvezetője is optimista az idei évjáratot tekintve. Ők szeptember 10-15. körül kezdik majd a bornak való zenit szüretét, a kékszőlőket azonban október eleje előtt semmiképp sem szedik le. A tavaszi fagy a fertőbozi és a kópházi területeiket károsította – 60-70 százalékban –, de a termés bizonyos mennyiségben reprodukálta magát.

Pannonhalma: rothadásveszély

A Pannonhalmi borvidéken a tavalyi rekord 27 ezer mázsánál 10-15 százalékkal kevesebb termésre, és erős közepes évjáratra számítanak. Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség elnöke elmondta: a területen a szőlő mintegy 15 százaléka fagyott el tavasszal, és a nyári csapadékos időjárás itt is kedvezett a lisztharmat- és a peronoszpóra-fertőzéseknek.
Reménykednek a száraz időszakban a gazdák, mert magas a talaj víztartalma, és a szőlőbogyók is telítettek. A párás, csapadékos idő a szőlők rothadását eredményezheti. Az Irsai Olivér fajtával megkezdődött már a szüret, de általánosságban 7-10 napos csúszásban van a szőlő érése tavalyhoz képest. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben szeptember 8. táján a sauvignon blanc-nal kezdődik a szüret.

 


Villány: viszontagságos évjárat

A villányi gazdák többsége szeptember elején kezdi szüretelni a borvidék sajátosságát jelentő portugieser alapanyagául szolgáló kékoportót. Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára szerint az átlagosnál kevesebb mennyiség, ugyanakkor jó minőségű szőlő termett idén a 2500 hektár területű borvidéken 377 hektáron termesztett fajtából. A szakember „viszontagságosnak” nevezte az évjáratot, utalva arra, hogy a bortermelők munkáját kora tavasszal fagykár, nyáron az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás, szórványos jégkár, valamit a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezés is nehezítette.
Jelezte, a Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a merlot termését (293 hektár), a cabernet franc-t (330 hektár) és a sauvignont (437 hektár) pedig októberben.
Jó évjáratra számítanak az idén a villányi Vylyan szőlőbirtok és pincészetnél, ahol 120 hektáron 12 szőlőfajtát termelnek, és évente 12-15 féle borból 600-650 ezer üveget palackoznak.

 


Tokaj-hegyalja: kiemelkedő évjárat

Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint borvidékükön kiemelkedő minőségűnek ígérkezik a 2016-os évjárat, annak ellenére, hogy a rendkívül csapadékos július nem kedvezett a szőlőnek, és jég is verte a tőkéket. Idén mintegy 350 ezer mázsa szőlőt szüretelnek le a termelők az 5,5 ezer hektáros borvidéken, ez jó közepes termésnek felel meg. A korai érésű fajták, a muskotályos, a kabar szedése várhatóan szeptember elején megkezdődik, míg a hagyományos tokaj-hegyaljai szőlők, a furmint, a hárslevelű szüreteléséhez vélhetően szeptember végén, október elején kezdenek a gazdák. A minőség kiemelkedő évjáratra utal.


A térség legnagyobb integrátora, felvásárlója a Grand Tokaj már korábban meghirdette az átvételi árakat, lényegében ehhez igazodik a többi szőlőbirtok is: a szőlő kilójáért 100-350 forintot kaphatnak idén a termelők.


(MTI)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen múlhat a magyar bor jövője

Ezen múlhat a magyar bor jövője

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangsúlyozták a szakértők a Hegyközsége...

Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?