Az Országgyűlés által kedden elfogadott adócsomag értelmében jövő év januártól a baromfihús, valamint a friss tej és tojás áfája 27-ről 5 százalékra csökken.
Az Ado.hu viszont a NAV hivatalos közleményeire hivatkozva azt írta, hogy az 5 százalékos adómérték a vtsz. 0407 szám alá tartozó tojásra vonatkozik. Az áfa törvény meghatározása szerint a „Madártojás héjában, frissen” termékkör tartozik a kedvezményes kulcs alá. Fontos tehát figyelemmel lenni a szöveges meghatározásra is, hiszen nem minden 0407 vtsz. alá tartozó tojás felel meg a feltételeknek. Kizárólag a friss tojásokra (ideértve a hűtött tojásokat is) alkalmazható az új kulcs, melyeket nem bontottak meg és nem vetettek alá semmilyen hőkezelési vagy tartósítási eljárásnak. Utóbbi esetekben ugyanis a tojásra továbbra is 27 százalékos áfa-kulcs vonatkozik. Az 5 százalékos adómérték alkalmazhatóságának feltétele, hogy a madártojások legfeljebb tisztítási és/vagy fertőtlenítési eljáráson mehetnek keresztül.
A tojásra vonatkozó 5 százalékos adómérték alkalmazhatóságával szembeni részletes követelményeket az alábbi tájékoztató tartalmazza.
A csökkentett adómérték alkalmazható a tejre (kivéve az anyatejet, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet és az ESL tejet) a vtsz. 0401 10-ből és vtsz. 0401 20-ból. 2016 végéig még a 18 százalékos adókulcsot kell alkalmazni. Az említett vtsz számok alá a teljes tej, vagy a részben vagy teljesen lefölözött tej tartozik. A tej lehet pasztörizálva, csírátlanítva vagy másképpen tartósítva, homogenizálva vagy peptonizálva is; de nem tartozik ide az a tej és tejszín, amelyet sűrítettek vagy hozzáadott cukorral vagy más édesítő anyagokkal édesítettek.
Az ultramagas hőmérsékleten kezelt tej vagy ESL tej, illetve anyatej továbbra sem kerül be az százalékos áfa-kulcs alá. Utóbbi értékesítése pedig ezentúl is adómentes marad.
A tejre vonatkozó 5 százalékos adómérték alkalmazhatóságával szembeni részletes követelményeket az alábbi tájékoztató tartalmazza.