Fókuszban Somogy megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A negyvenkettedik rész fókuszában Somogy megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • 2016 első félévében a 4 főnél többet foglalkoztató ipari szervezetek Somogy megyei telephelyeiken 190,4 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, tizedével többet, mint egy évvel korábban. Az egy lakosra jutó ipari termelési érték (616 ezer forint) a megyék közül továbbra is Somogyban volt a második legalacsonyabb, az országos átlag mindössze 44%-a.
  • A legalább 50 főt foglalkoztató megyei székhelyű közép- és nagyvállalkozások ipari termelési volumene 2,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben az alkalmazásban állók száma is számottevően, 8,8%-kal gyarapodott. Az értékesítés volumene 0,8%-kal csökkent a belföldi értékesítés 3,5%-os bővülése és az export 1,5%-os csökkenése eredményeként. Az ipar értékesítési bevételeinek 16%-a belföldről, 84%-a pedig a külpiacokról származott.
  • A feldolgozóiparban a termelési érték kétharmadát előállító számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás ágazat termelése 1,9%-kal visszaesett, míg a termelési érték tizedét produkáló élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása ágazaté 21%-kal bővült.

Építőipar

  • A somogyi székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari szervezetek 2016. I. félévben 10,1 milliárd forint termelési értéket hoztak létre, 17%-kal kevesebbet, mint a bázisidőszakban. (Országosan ugyanebben a körben 30%-kal esett vissza a termelés.) Egy lakosra 32,5 ezer forint építőipari termelési érték jutott, az országos átlag 63%-a.
  • Mindkét építményfőcsoport termelési volumene visszaesett, az épületek építése 13, míg az egyéb építményeké 20%-kal.
  • A vállalkozások első félévben kötött új szerződéseinek volumene illetve június végi szerződésállománya egyaránt 23%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Lakás

  • 2016 január–júniusában 84 új lakás épült fel a megyében, 54%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben országosan 11%-os növekedés történt.
  • A kibocsátott lakásépítési engedélyek és a benyújtott egyszerű bejelentések száma (867) hétszeresére emelkedett a bázishoz képest. Bár a többi megyében és a fővárosban is jelentős növekedés történt, de a somogyi ráta bőven felülmúlta azokat.
  • Az új lakások döntő hányadát Siófokon (48) és Zamárdiban (16) építették fel, valamint további 12-t szintén Balaton-parti településeken.
  • A lakások valamivel több mint felét (44) természetes személyek építtették saját használati céllal, kettő kivételével családi házas formában. Vállalkozások 37 lakást értékesítési, hármat bérbeadási céllal hoztak tető alá.
  • Az új lakásokat átlagosan 94 m2 alapterületűre építették, 7 m2-rel nagyobbra, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!