A lépést a szakma is üdvözli, ezzel ugyanis ismét egyenlő feltételekkel versenghet a húspultokban a sertés- és a baromfiáru. Bár az élelmiszeripar fajsúlyosabb áfacsökkentést várt a kormánytól, az adóügyi államtitkár leszögezte: újabb termékkörök bevonására már nem futja.
A halhús, az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés mellett további termékkör forgalmi adója csökkenhet öt százalékra a következő évben. A parlament törvényalkotási bizottsága által tegnap elfogadott módosító indítvány a sertésbelsőségeket is a kedvezményes áfakörbe sorolná.
Az előterjesztő fideszes képviselő, Balla György szerint a már ötszázalékos áfakulcs alá tartozó sertéshús mellett célszerű a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékeinek és belsőségének közterhét is mérsékelni. A javaslat szerint a húsáru frissen és fagyasztva is kedvezőbb adókulccsal kerülhet a boltokba januártól.
Az ötlet a területért felelős államtitkár tetszését is elnyerte. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára támogatta a bizottság javaslatát, egyben közölte: az intézkedés kétmilliárd forint kiesést jelenthet a jövő évi költségvetésből.
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke lapunknak elmondta: az ágazat hosszabb ideje szorgalmazza az érintett termékkör áfacsökkentését, a piaci szereplők örömmel értesültek a mostani módosító javaslatról.
A szakember szerint ezzel a döntéssel végre kiegyenlítődhet a verseny a belsőségek piacán. A baromfi esetében ugyanis már 2017. január elsejétől ötszázalékos áfakulcs vonatkozik például a májra.
– Két versenytermék között ekkora adókülönbség piactorzító hatású lehet – emelte ki a szakember. Hozzátette: a forgalom a hazai boltokban főként a sertésmájra koncentrálódik, az egyéb belsőségek iránti kereslet nem meghatározó. Kérdéses ugyanakkor, hogy pontosan milyen termékek kerülhetnek be az ötszázalékos kulcs alá, így azt még nem lehet tudni, hogy jövőre a sertésszalonna is kedvezőbb adó mellett kerül-e a boltokba.
A sertéshús 2016. január elsejei áfacsökkentése mérföldkőnek számított az élelmiszeriparban, ez alapozta meg az adó mérséklését további termékkörök esetében is, így 2017. január elsejével a tej, a tojás és a baromfihús is az ötszázalékos áfakulcs alá került. Ezt követi jövőre az élő hal és a halhús, illetve, ha a parlament elfogadja a módosítást, a sertésbelsőségek is olcsóbban kerülhetnek a polcokra.
Az élelmiszeripari szereplők ugyanakkor ennél jóval fajsúlyosabb lépésre számítottak a kormánytól. Bár az alacsonyabb adókulcsért az utóbbi hónapokban számos szakmai szervezet és érdekképviselet lobbizott, az élelmiszeriparon belül csendes egyetértés született arról, hogy a feketegazdasággal leginkább érintett ágazatokban, vagyis a sütőiparban és a zöldség-gyümölcs kereskedelemben van a legnagyobb szükség az áfacsökkentésre.
A téma a tegnapi bizottsági ülésen is szóba került, de Tállai András leszögezte: a következő évben újabb élelmiszerek bevonására már nem lát lehetőséget, több százmilliárd forintos hiányt nem bírna el a büdzsé.
Gőgös Zoltán szocialista képviselő többek között a tartós tejek adómérséklését sürgette. A lépéssel L. Simon László fideszes politikus is egyetértett, hozzáfűzve: hosszú távon nem tartható fenn, hogy az ultrahőkezelt (UHT) tejek áfája továbbra is 18 százalék maradjon.