Az uniós bizottság hétfőn arról tájékoztatott, hogy az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében elterjesztését célzó program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztás lesz, valamint külön oktatási programokat tartanak, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát.
Egyes feldolgozott termékek - például levesek, kompótok, gyümölcslevek, joghurtok és sajtok - osztására is sor kerülhet, amennyiben ezt a nemzeti egészségügyi hatóságok jónak látják. A termékek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, sót és zsírt, kivéve, ha a nemzeti egészségügyi hatóságok engedélyezik ezek korlátozott mértékű hozzáadását.
A termékeket egészségügyi és környezeti meggondolások, az idény, a változatosság és a hozzáférhetőség alapján kell kiválasztani, előnyben részesítve az uniós termékeket. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális beszerzést, előnyt biztosíthatnak a biotermékeknek, a rövid ellátási láncoknak, a környezeti előnyöknek, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereinek.
A 2017-2018-as tanévre megállapított 250 millió eurós (egy euró mintegy 305 forint) uniós finanszírozásból nagyjából 150 millió euró jut a gyümölcsökre és zöldségekre, és 100 millió euró a tejre - közölte a bizottság.
Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos elmondta, az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot, valamint az iskolatej-programot - egy egységes jogi keret fogja össze. Az új szabályok célja a hatékonyság fokozása, a támogatás célzottabbá tétele és az oktatási dimenzió megerősítése.
A minden tagországra kiterjedő program az európai iskolások millióit juttatja egészséges táplálékhoz, és több ezer mezőgazdasági gazdálkodónak nyújt támogatást - tette hozzá.
Magyarország csaknem 3,9 millió eurót kap az iskolagyümölcs- és az iskolazöldség-programra, valamint majdnem 2 millió eurót az iskolatejprogramra a szeptemberben kezdődő tanévben - olvasható az Európai Bizottság honlapján.