Elfogadhatatlannak nevezte Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a nyugat-európai és a közép-európai piacokra szánt élelmiszerek kettős minőségét pénteken, Székesfehérváron, a harmadik alkalommal sorra kerülő Fejér megyei termelői mustra sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy a probléma még fontosabb területté teszi az élelmiszer-minőség ellenőrzését, és megjegyezte, hogy csak rövid ellátási láncokkal, a termelő és a vevő közvetlen kapcsolatával lehet az áruk minőségét, frissességét garantálni.
Beszámolt arról a kormányzati elképzelésről, hogy vidéken, a ház körül, saját gazdaságban keletkezett többlet hasznosításában a régi ÁFÉSZ szakcsoportok mintájára szeretnének logisztikai rendszert kialakítani egy-egy térségben.
– Ezekben a központokban nemcsak a felvásárlás, hanem egyfajta szolgáltatás is elérhető lenne – mondta. Utóbbira példaként a vágópontot említette, ahol a felnevelt baromfit szakszerűen levágnák és szállításra előkészítenék.
Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az őstermelők segítését a minőségi és bioélelmiszerek termelésében kulcsfontosságúnak nevezte. Megjegyezte, hogy ők az Európai Bizottság szabályai szerint nem juthatnának beruházási támogatásokhoz, ezért a néhány ezer négyzetméteren gazdálkodó őstermelőket az állam támogatja: főállású őstermelőkként és vállalva a birtokméretük növelését 15 ezer eurós átalánytámogatást kaphatnak.
– A rendelkezésre álló ötmilliárdos keretből első körben egymilliárd forintot osztottak ki több mint 230 kisüzem között – tette hozzá.
Az államtitkár fontosnak nevezte az eddig csak alapanyagot előállító, de idővel piaci megjelenést tervező termelők támogatását is. Számukra az élelmiszeripari pályázatok nyújtanak segítséget: a több mint 160 milliárd forintos keretből eddig már 90 milliárd forintnál is többet odaítéltek, amelyből majdnem ötmilliárd forint jutott a családi gazdaságoknak. Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok kialakulását segítendő négymilliárd forintos keretet különítettek el. Ebből a csomagból azok a nonprofit szervezetek, konzorciumok, gazdasági társaságok részesülhetnek, amelyek a közvetítőket és kereskedőket kihagyva, a termelők és a fogyasztók közötti termékutakat biztosítják.