A hétvégén, illetve hétfőtől várhatóan az egész borvidéken megkezdődik a kékoportó szürete - mondta az MTI érdeklődésére Nagy Gergely, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára. A térségben 377 hektáron termesztik ezt a szőlőfajtát.
A termés mennyiségét "jó erős átlagosnak" nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik. A minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók. A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak - tette hozzá a titkár.
Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt - a korábbiakon túl - nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.
A Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.
A hegyközségi titkár azt mondta: ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet. Nagy Gergely szerint a továbbiakban száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a villányi gazdáknak.