Túlnyomórészt áron alul veszik a szőlőt is

Agro Napló
Számos borvidéken okoz gondot a szőlősgazdáknak, hogy egymásra érnek az egyes fajták, és nehéz a költségnövekedést érvényesíteni a felvásárlási árakban. Idén is sok helyütt a tavalyi, vagy épp az önköltségi ár alatti ajánlatokkal szembesültek.

Hiába határozott meg a tavalyi felvásárlási árakhoz képest 5-10 százalékos emelkedést a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ajánlott szőlőárként, számos borvidéken többnyire ez alatti, esetenként az önköltséget sem elérő felvásárlási árakkal indult az idei szüret. A probléma most is főleg a csak szőlőtermeléssel foglalkozókat érinti.

Megoldás csak a saját feldolgozás arányának emelése lehet, de annak, aki a borászatba belevág, lényegesen nehezebb a helyzete, mint harminc éve – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Az ágazat rendkívül tőkeigényes, a megtérülés lassú, és már nincs mód arra – mint néhány évtizede –, hogy valaki lépésről lépésre építsen fel egy borászatot. Így nagy kérdés, hogy a borászatba „menekülő” szőlőtermelők képesek lesznek-e elviselni az eddigiekhez képest más típusú kockázatot, ami a végtermék értékesítésével jár. A tokaji borvidékhez hasonlóan a boglári borvidéken is kezdeményezik a termelői pincék, közösségi feldolgozók létrehozását.

A HNT-elnök tapasztalatai szerint heterogénebbek lettek az ültetvények, és akiktől nagyon alacsony áron veszik át a szőlőt, azok nem tudnak korszerűsíteni. Így ott gyengébb minőségű a termés is. Van, ahol az idei ár a tavalyit vagy az önköltséget sem éri el. Ugyanakkor egyre többen keresik a jó minőségű szőlőt, és többet is hajlandók érte fizetni. Ez most az illatos borok alapanyagánál látszik, ami 105 és 150 forint közötti kilónkénti áron kel el. A kérdés csak az, hogy a teljes mennyiségen belül milyen arányban lesznek a magasabb árfekvésben elkelt szőlők.

Két éve a felvásárlók kartelljét gyanította a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, és kilátásba helyezte, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az ügyben.

Akkor megállt az árcsökkenés, egyes fajtáknál pedig növekedés indult – válaszolt a Világgazdaságnak Zeisel László, a borvidéki tanács elnökhelyettese. Mint elmondta, a tavalyi szüret nyugodtan ment le, az idén pedig – bár még korai a tapasztalatokat összegezni – körülbelül a tavalyi árakon kezdték meg a szőlő átvételét a felvásárlók. A HNT ugyan 5-10 százalékkal magasabb szőlőárat ajánlott – amit az élő- és a gépi munka, illetve az egyéb, szőlőtermesztéssel kapcsolatos költségnövekedések indokolnának –, de egyelőre az látszik, hogy a felvásárlás a tavalyi árakon indult el a több mint 19 ezer hektáros szőlőterületével a legnagyobbnak számító borvidéken. A költségnövekedés miatt rosszabb pozícióba kerülnek a szőlőtermelők.

Nehezíti az idei szüreti helyzetet, hogy az extrém időjárás miatt egyrészt korábban ért be a szőlő, másrészt a különböző fajták nem a szokásos ütemben, egymás után, hanem „egymásra érve” kerültek szüretelésre alkalmas állapotba. A feldolgozók erre a dömpingre nincsenek technológiailag felkészülve – mondta a lapnak Zeisel László. Mivel a nagy forróság miatt a szőlő nagyon melegen érkezik a feldolgozókba, kiváltképp a hűtőkapacitás a szűk keresztmetszet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?