Alaposan körbejárták a precíziós szárítás témakörét „A Gazdanapok Ászai”

Agro Napló
Tudásuk bővítése mellett értékes nyereményekért is megküzdöttek „A Gazdanapok Ászai” vetélkedő szentlőrinci különdíjasai azon az egyedülálló kiránduláson, amelyen a szemestermény-szárítók és a precíziós szárítás volt terítéken.

 A délelőtti helyszín a Bóly Zrt. törökdombi telephelye volt.

Az Agro Napló felelősséget érez a sikeres mezőgazdasági generációváltás iránt, amely az agrárium egyik legnagyobb kihívása. Ennek érdekében több mezőgazdasági középiskolásoknak szóló programot is indított. Ezek közül az egyik az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ által augusztusban megrendezett vetélkedő, A Gazdanapok Ászai, amelyen Baranya megye mezőgazdasági iskolái versenyeztek a megye legjobbja címért és értékes nyereményekért. Az egyik legkülönlegesebb díjat Speiser Ferenc, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője, a Videokontroll gyártója ajánlotta fel: szakmai kirándulásra invitálta a precíziós szárítás témájában feltett kérdésekre legjobb válaszokat beküldő csapatokat, amelynek során két Baranya megyei helyszínen korszerű terményszárítókat nézhettek meg működés közben.

A tanulmányútra október 11-én került sor, és a résztvevők a Bóly Zrt. törökdombi telephelyére, valamint a Belvárdgyulai Zrt.-hez látogathattak el. A két helyszínen egyéni vetélkedő zajlott, hiszen a tanulóknak előre fel kellett készülni a két terményszárító modellből, amelyet megtekintettek. A házigazdák által feltett kérdésekre legjobb válaszokat adó fiatalok 1-1 tablettel is gazdagabbak lettek a két helyszínen az RS Bt. jóvoltából.

Speiser Ferenc ismerteti a vetélkedő szabályait.

„A terményszárítás témaköre egy kicsit háttérbe szorul, nem csak az oktatásban, de a mezőgazdaság egészén belül is, ezért szerettük volna a fiatalok figyelmét ráirányítani erre a speciális területre szakmai napunkkal” – mondja a főszervező, Speiser Ferenc. „Ehhez két nagyon jó helyszínt választottunk. Érezhető volt, hogy fogadó partnereink nagyon komolyan vették a vetélkedőt és készültek arra, hogy ilyen rövid idő alatt a lehető legtöbb információt átadhassák” – folytatja.

A Bóly Zrt. törökdombi telephelye volt a délelőtti verseny helyszíne, ahol Ficsor Endre ágazati műszaki vezető mutatta be a RIELA 300/30 GDT szemestermény-szárítót, amelyet az RS Bt. a precíziós szárítás követelményeinek megfelelően optimalizált. Ficsor Endre a szerkezet bemutatása, a ventilátorok, a terménytisztítók, vagy a kezelőhelyiség bejárása során rengeteg gyakorlati tapasztalatot is elmondott. A diákok pedig nagy élvezettel vetették bele magukat az olyan problémák megoldásába, hogy például mit tennének, ha tűz ütne ki a szárítóban.

Ficsor Endre magyarázza a Videokontroll működését

A délutáni helyszín Belvárdgyula volt, ahol az ország legnagyobb PETKUS 4000-es szárítója működik, 24-DU típusjelzéssel és a legnagyobb Videokontroll, 468 érzékelővel. Itt Wilhelm József, a Belvárdgyulai Zrt. gépészmérnök végzettségű vezérigazgatója személyesen vezette végig a csapatot a telephelyen.

„Örülünk annak, ha bármilyen lehetőség van arra, hogy mezőgazdasági szakmát tanuló diákokkal találkozhatunk. Gondolkodunk azon, hogy mi termelő üzemként hogyan tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy ez a szakma vonzóbb legyen. Bízunk benne, hogy ezek az akciók, amelyeknek az Agro Napló és az RS Bt. az élére állt, célt érnek majd” – mondta köszöntőjében Wilhelm József.

A kezelőben Wilhelm József pontozta is a helyes válaszokat.

Belvárdgyulai Zrt. - Az ország legnagyobb PETKUS 4000-es szárítója

A két helyszínen értékes nyeremények is gazdára találtak. A Bóly Zrt.-nél Far Leventére, míg a Belvárdgyulai Zrt.-nél Fridrich Arnoldra esett a házigazdák és a szervezők választása. „Ők voltak azok, akik a legtöbb jó választ, és a legkevesebb rossz tippet adták” – fogalmazta meg frappánsan Speiser Ferenc a díjátadás előtt. A győztesek, akik egy-egy értékes tablettel lettek gazdagabbak az RS Bt. jóvoltából, mindketten 11. osztályos szakgimnáziumi tanulók, akik az érettségi után szeretnék a technikusi képzést is elvégezni a szentlőrinci iskolában.

Far Levente

Fridrich Arnold

„A mai nap kiemelkedő élmény volt szakmailag, hiszen a képzésünk során nagyon kevés szó esik a terményszárításról. Ritka lehetőségben volt részünk, hogy ilyen modern szárítókat működés közben is megnézhettünk. Köszönjük szépen a szervezést és a vendéglátást” – mondta Fridrich Arnold.

„Személyesen győződhettek meg arról a versenyzők, hogy az IT, azaz az információs technológia már a szemestermény-szárítókban is megjelent, ez a fiataloknak bizonyára nagyobb vonzerőt is jelent majd. Mai vendéglátóinknak, és a hozzájuk hasonló elkötelezett cégvezetőknek szüksége lenne fiatal, jól képzett munkatársakra, akik már az iskolában elsajátítják ennek a speciális szakterületnek az alapjait, és azokat a gyakorlatban alkalmazni is tudják. Lehet, hogy az oktatásnak pontosabban kellene követnie a gyakorlatban felmerülő igényeket?” – teszi fel a költői kérdést Speiser Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!