Levágva néhány szőlővesszőt a skanzenben álló Szegedi tanya kertjében, Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasak, beértek, a háncs és a bél aránya megfelelő - tudósított az MTI.
A tél jó része már eltelt, az időjárás nem tett komolyabb károkat a szőlőben. A jelenlegi idő is kedvező, ha nem jönnek komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs oka aggódniuk a gazdáknak - közölte a szakember.
A szőlőtermelők a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a növények metszését.
Már több mint negyedszázada szokás, hogy a Kárpát-medencei borrendek, a környék borosgazdái és a borkedvelő közönség találkozik Szent Vince ünnepe alkalmából Ópusztaszeren. Az idén 24 borrend képviselője vonult föl az emlékparkban. A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak kóstoltatása zárta.
A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján - január 22. - tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.
A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.