Jövőre változik az unión belüli kereskedelem adózása

Agro Napló
Az Európai Tanács három rövid módosítást fogadott el az uniós hozzáadottérték-adó (héa) szabályaiban.

Az Európai Bizottság még tavaly májusban héa-szabályok részletes technikai módosítására tett javaslatot, melyekkel az 1993 óta alkalmazott „átmeneti” állapotnak vetne véget. Az akkori javaslatok alapján –többek között – az árukat abban a tagállamban adóztatták volna meg, amelyikben a szállításuk véget ér, valamint a kereskedők számára egyablakos online ügyintézés létrehozását javasolták.

A jelenlegi elfogadott rövid távú módosítások az új rendszer bevezetéséig négy konkrét kérdést tisztáznak:

- Vevői készlet: A jogszabály a vevői készletekre vonatkozó megállapodások egyszerűbb és egységes kezelését írja elő olyan esetekben, amikor az eladó készletet helyez át egy másik tagállamba, egy ismert vevő számára rendelkezésre álló raktárba.

- Héa azonosító szám: A vásárlói héa azonosító szám további feltétele lesz annak, hogy egy vevő részesülhessen az unión belüli termékértékesítésre vonatkozó héa-mentességből.

- Láncügyletek: A jogbiztonság növelése érdekében a jogszabályok egységes kritériumokat vezetnek be arra vonatkozóan, hogy milyen héa-szabály alkalmazandó a láncügyletekre.

- Termékek unión belüli értékesítésének igazolása: Közös keret jön létre az unión belüli termékértékesítés után igényelni kívánt héa-mentességhez szükséges igazoló dokumentumokra.

Az irányelv teljes szövege az Európai Tanács honlapján olvasható. A hivatalos közlemény alapján a módosításokat 2020. január 1-jétől kell alkalmazni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!