Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az agrárium egyik szegmensében sem szabad megtorpanni az alapanyag előállítás szintjén. Ezért a feldolgozottsági szint folyamatos növelése és minőségének fejlesztése kiemelt célja a NAIK intézményrendszerének.
Szavai szerint az intézet kiváló szakmai háttere továbbra is biztosítja, hogy a kutatások a gyakorlat előtt járva erősítsék a hazai gyümölcstermesztés eredményességét. Kiemelte, hogy a mindennapokban folyamatosan hasznosuló és jelenlévő kutatásoknak köszönhető, hogy a hazai meggy és cseresznye termesztés döntően napjainkban is magyar fajtákra támaszkodik. A főigazgató szavai szerint az eredményesség további növeléséhez a feldolgozottsági szint fejlesztésén keresztül vezet az út, ehhez a munkához pedig elengedhetetlenek a folyamatos és precíz érzékszervi vizsgálatok, majd azok tanulságainak beépítése a NAIK munkájába.
Az ivólevek és lekvárok esetében a fő bírálati szempontok a gyümölcs színe, íze, illata, valamint az üvegben való mutatóssága volt, a befőtteknél – mindezek mellett - a gyümölcs alakját, méretét, állományát is pontozta a közel 30 főből álló bizottság. A különböző fajták, hibridek ilyen jellegű összehasonlítása is segíti a kutatómunka helyes irányának megtalálását, a nemesítési stratégia kialakítását, valamint lehetőséget teremt a szakembereknek a fajtákkal kapcsolatos tulajdonságok elemzésére és egyéb aktuális szakmai kérdések megvitatására.
A Ceglédi Kutatóállomás 2019. 02. 06-i feldolgozott gyümölcs bírálatának eredményei:
Kajszi befőtt |
Kajszi ivólé |
Kajszi lekvár |
Szilva befőtt |
Szilva ivólé |
Szilva lekvár |
|
I. |
Priboto |
H – II. 10/14 |
Ceglédi arany |
Presenta |
Csahticka |
Gabrovska |
II. |
Ceglédi Piroska |
Ananászkajszi |
Vegyes |
Tophit, Csahticka |
C. lepotica |
Vengerka Kait |
III. |
Ceglédi arany |
Ceglédi arany |
Ceglédi Piroska |
C. lepotica |
Albatros 2 |
Tuleu gras |
Fajta |
gyümölcs méret |
alak |
alapszín |
hússzín |
maghozkötöttség |
virágzás kezdete |
termésérés |
Presenta |
közepes |
visszás tojásdad |
liláskék |
sárga |
magvaváló |
kései |
nagyon kései |
Tophit |
nagy |
megnyúlt |
sötétkék |
sárga |
magvaváló |
kései |
nagyon kései |
Csahticka |
közepes |
megnyúlt |
sötétkék |
zöld |
magvaváló |
nagyon kései |
kései |
C. lepotica |
közepes |
tojásdad |
sötétkék |
sárgászöld |
magvaváló |
kései |
középidejű |
Albatros 2 |
közepes |
megnyúlt |
sötétkék |
zöld |
magvaváló |
nagyon kései |
kései |
Gabrovska |
közepes |
tojásdad |
sötétkék |
sárga |
magvaváló |
kései |
kései |
Vengerka Kait |
közepes |
megnyúlt |
liláskék |
sárgászöld |
maghozkötött |
nagyon kései |
kései |
Tuleu gras |
közepes |
visszás tojásdad |
sötétkék |
sárgászöld |
magvaváló |
kései |
nagyon kései |
Priboto
A Goldrich mutációjával keletkezett középkorai érésű francia fajta. Tetszetős, fénylő narancssárga, piros fedőszínnel borított gyümölcsei elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak. Virágai önmeddők, még nem tisztázott, hogy melyek a legalkalmasabb pollenadói.
Ceglédi Piroska
Rózsakajszi és Óriás kajszi keresztezéséből származik. Önmeddő, de a Magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi és a Pannónia jól termékenyíti. A Magyar kajszi előtt érik 5-7 nappal, de korán színesedik. Gyümölcse középnagy, nagyon mutatós. A szállítást csak export éretten bírja. Elterülő, kis koronát nevel. Fagytűrőképessége és Sharka vírus toleranciája jó.
Ceglédi arany
Óriás kajszi és Rózsakajszi keresztezéséből származik. Öntermékenyülő. A Magyar kajszi után 6-7 nappal érik. Gyümölcse nagy, jellegzetessége, hogy a kocsány felől húzott, dudoros. Narancssárga, kárminnal belehelt a héj színe, húsa tömör, élénk narancsszínű. Fája igen erős növekedésű, gyenge elágazású. Termőképessége kiváló. Fagytűrése, vírustoleranciája jó.
H – II. 10/14
A Bergeron és Rózsabarck keresztezéséből származó F2 hibrid. /Bergeron x (Rózsabarck C. 320 izolált) / Magyar kajszi után 3-4 nappal érik. (fóliás adat) Gyümölcse nagy. Alapszíne narancssárga, kárminnal enyhén bemosott. Húsa narancssárga, leves, jó zamatú. Fája középerős növekedésű, kevésbé elágazódó. Termőképessége közepes. Fagytűrése elég jó. Sharka vírusra kevésbé érzékeny.
Ananászkajszi
Magyar kajszi előtt érik. Héja eltérően az Ananászkajsziétól narancssárga színű, húsa szintén narancssárga. Gyümölcse középnagy, lédús, kellemes ízű. Fája erős növekedésű. Termékenyülését nem ismerjük. Fagytűrését nem vizsgáltuk. Vírust eddig nem találtunk - hangzott el a bírálat alkalmával.