2024. április 28. vasárnap Valéria

Visszaesett a NAV-hoz érkező feljelentések száma

Agro Napló
Egyre kevesebb közérdekű bejelentés érkezik az adóhivatalhoz, vagyis az adófizetők mind kevesebb alkalommal fordulnak a hatósághoz ama szabálytalanságok miatt, amelyeket különféle vállalkozásoknál vagy magánszemélyeknél vélnek felfedezni. Míg öt éve majdnem 38 ezer ilyen jelzés futott be az adóhivatalhoz, addig tavaly nagyjából tízezer.

Többféle beadványt is leadhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a polgárok, ha szabálysértést tapasztalnak. Ezek egyike az úgynevezett közérdekű bejelentés – ilyet akkor érdemes előterjeszteni, ha valaki valamely vállalkozásról vagy magánszemélyről azt gondolja, hogy az érintett megsértette az adóügyi előírásokat. Mint az adóhatóságtól a Magyar Nemzet megtudta, az ilyen jelzések száma az utóbbi időben meredeken csökkent.

A hivatalos adatok szerint hét évvel ezelőtt, vagyis 2012-ben 35 ezer ilyen beadvány futott be a hatósághoz. Hasonlóan alakult az érték két évvel később, 2014-ben is, amikor a közérdekű bejelentések száma megközelítette a 38 ezret. Ezt követően azonban csökkenés következett, 2016-ban ugyanis alig lépte túl a 25 ezret az efféle közlések száma, 2017-ben húszezer alatt maradt a bejelentésszám, tavaly pedig a tízezret sem érte el.  

A bejelentések számának csökkenése mögött megannyi ok között meghúzódhat, például hogy tisztábbak lettek a gazdasági viszonyok, de az is lehet, hogy kevesebben próbálnak meg így ily módon elégtételt venni a sérelmeik miatt.

Az adóhivatalnál összegezték az elmúlt három év tapasztalatait. Eszerint a bejelentések majdnem minden esetben vélt vagy valós, de mindenképpen konkrét szabálytalanságra hívták fel a figyelmet, vagyis általánosságban megfogalmazott, például pontos adatok nélküli jelzés ritkán fordult elő. Ugyanakkor – jegyezték meg a NAV-nál – a beadványok igencsak különböztek egymástól: voltak közöttük többoldalas, részletes információkat tartalmazó, jól szerkesztett dokumentumok, de sokszor előfordultak olyan beadványok is, amelyekből még azt sem volt könnyű megállapítani, hogy mely vállalkozás vagy magánszemély magatartását szeretné szóvá tenné az irat megfogalmazója.

Árulkodó az is, milyen témák, esetek háborították fel az embereket annyira, hogy az ügyeket az adóhivatal elé vigyék. A legjellemzőbb témakörök évek óta jórészt változatlanok. Ezek között szerepel például, hogy valaki nem kapott nyugtát, számlát a boltban, de rendszeresen előfordul, hogy valamilyen foglalkoztatáshoz fűződő szabálytalanságot jelentenek be, vagy éppen azt, hogy valaki jogosultság nélkül végez gazdasági tevékenységet.

Gyakran keresték meg a hatóságot a bejelentők amiatt is, mert azt feltételezték, hogy valaki nem vallja be a bérbeadásból származó jövedelmét. A közérdekű bejelentések kapcsán az sem mellékes körülmény, hányan adták nevüket a beadványhoz. Míg korábban hatvan százalékhoz közelített a névtelen közlések aránya, addig az elmúlt években a jelzések 30-45 százalékánál nem lehetett megmondani, ki terjesztette elő. Tavaly pontosan 35 százalék volt az azonosíthatatlan bejelentések aránya.

A hatóság arról is tájékoztatta a lapot, hogy a NAV a jogszabályi kereteket betartva kivizsgál minden, a feladatkörébe tartozó szabálytalanságot bejelentő közérdekű közlést. Hozzátették, hogy 2018-ban és 2019 első hónapjában összesen majdnem 2500 adóhatósági ellenőrzés vette kezdetét közérdekű bejelentések alapján, ezek közül 475 ellenőrzés zárult megállapítással, így például adókülönbözet feltárásával, s adóbírság, késedelmi pótlék, mulasztási bírság jogerős kiszabásával. Több száz ügy még most is zajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A NAV méltányos a vállalkozókkal

A NAV méltányos a vállalkozókkal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) méltányos a vállalkozókkal, mivel ha a közterhek megfizetése nehézséget okoz, a cégek kérhetik az adóelőleg összegé...

Lejárt az online próbaidő

Lejárt az online próbaidő

Az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaad...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!