A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Agro Napló
Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Míg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjából származó árbevétel 2,2 százalékkal, 8,69 milliárd euróra csökkent, addig az import értéke 4,1 százalékkal, 5,82 milliárd euróra emelkedett 2018-ban, az élelmiszer-gazdaság külkereskedelmi egyenlege így 424,7 millió euróval, 12,8 százalékkal, 2,87 milliárd euróra esett vissza – összegezte a tavalyi adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Mennyiségben kifejezve az export 3 százalékkal volt kevesebb, míg az import 3,9 százalékkal nőtt. Az exportárak 0,9 százalékos emelkedése meghaladta az importárak 0,3 százalékos bővülését - írta a Világgazdaság.

A külkereskedelmi egyenleg visszaesése gyakorlatilag a gabonafélékre vezethető vissza – mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Ez a 2017-es terméssel függ össze, amikor az előző évinél több mint 2,5 millió tonnával kevesebb gabonát takarítottak be, de a dunai hajózási nehézségek is visszavetették a kivitelt. Az AKI összefoglalója szerint is a gabonaféléknél volt a legnagyobb exportérték-csökkenés a nagy árucsoportok közül: a tavaly elért 1,16 milliárd eurós bevétel 25 százalékkal, 377,1 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál. Az olajos magvak kivitelének értéke 71,9 millió, a gyümölcsféléké 54,1 millió, a cukor- és cukorkakivitelé pedig 43,6 millió euróval maradt el a 2017. évi szinttől.

A sikertermékek, mint például a baromfihús, az állati takarmányok és a dohányfélék, továbbra is jól teljesítenek – hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán. A dohánytermékeknél 56,8, a baromfihúsnál 23,1 százalékos volt az exportárbevétel bővülése. A napraforgó exportárbevétele úgy emelkedett 9,1 százalékkal, hogy csaknem 21 százalékkal esett a termék ára, ám 37,7 százalékkal több került a külpiacokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkent a magyar agrárexport

Csökkent a magyar agrárexport

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja csökkent, importja pedig nőtt tavaly, így az ágazat külkereskedelmi aktívuma mérséklődött az előz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?