TALAJEGYETEM júniusban is – Szerezz tudást, és nyerj értékes ajándékot!

Agro Napló
Válaszolj 2019. július 5-ig a TALAJEGYETEM sorozatunk júniusi kérdéseire és nyerd meg a 10 darab TOXINTERMELŐ GOMBÁK OKOZTA NÖVÉNYBETEGSÉGEK BÚZÁBAN ÉS KUKORICÁBAN című kiadvány egyikét.
 

A nyereményről:

10 db

TOXINTERMELŐ GOMBÁK OKOZTA NÖVÉNYBETEGSÉGEK BÚZÁBAN ÉS KUKORICÁBAN című Kukorica Barométer különkiadás

Szerzők: Mesterházy Ákos, Tóth Beáta és Szieberth Dénes

A kiadvány sok ábrával illusztrálva, jól áttekinhetően mutatja be az őszi búza és a kukorica toxinszennyezést okozó gombafajait. A szerzők rávilágítanak a fertőzések kialakulásának ökológiai és agrotechnikai vonatkozásaira, de a védekezés centrumába a genetkai anyagot, azaz a fajtát és a hibridet állítják. Rámutatnak, hogy a több évtizedes kutatói és kísérleti munka eredményeként ma már kiválaszthatók a kereskedelmi ajánlatokból a kisebb kockázatot hordozó, "megvédhető" fajták. A kidolgozott vizsgálati módszer alkalmazásával a nemesítés és a hivatalos fajtavizsgálat elérheti, hogy a jövőben csökkenhessen a kockázatos termékek termesztésbe bocsátása.

Az országos kockázati helyzetképet érzékelteti a térképes bemutató, amely többéves adatsor feldolgozásával szemlélteti az ország búza és kukoricatermésének toxinszennyezettségét megyei szintű eloszlásban.

A szerzők csokorba szedték a kockázati tényezőket és a kozkázatcsökkentő agrotechnika, tárolás és növényvédelem ajánlott lépéseit.

 
 

Két éves Talajegyetem sorozatunknak célja, hogy a sikeres növénytermesztés alapját képező talajkérdésben gyakorlati ismereteket és iránymutatást adjunk gyakorló gazdálkodóknak, továbbá hogy a fenntarthatósághoz, a jövedelmezőséghez és a precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlenül szükséges gazdálkodói gondolkodást „megdolgozzuk”.

A gyakorlati tudást adó cikkek tartalmából "feleltetünk" hónapról hónapra, jó felelet esetén nem érdemjegyet, hanem sorsolást követően értékes ajándékcsomagokat nyerhetnek Olvasóink. 

A tizennyolcadik fordulóban a helyes válaszokat az alábbi űrlap kitöltésével várjuk 2019. július 5-ig.

A válaszokat megtalálhatja "Talajdegradációs folyamatok Magyarországon, talajsavanyodás és szikesedés kialakulása, felismerése, megszüntetése" című cikkünkben.

Íme a három kérdés:

májusi forduló helyes válaszai:

1. Egészítse ki a mondatot: A szántott területekhez képest a mulcsos talajok __________.

  • hamarabb száradnak ki
  • később száradnak ki
  • ugyanakkor száradnak ki
  • 2. Milyen arányú mulcsborítás szükséges a nyár végi, őszi vetést követően ahhoz, hogy a felszíntakarás betöltse védelmi funkcióját?

  • 30-40%
  • 40-50%
  • 50-70%
  • 3. Mit jelent a strip-till?

  • forgatás nélküli talajművelés
  • ultrasekély talajművelés
  • sávos talajművelés
  • Szerencsés nyertesünk, aki megnyerte a 10 l Wuxal® Ascofol alga tartalmú biostimulátort a Kwizda Agro Hungary Kft. felajánlásából:

    T. Péterné, Hőgyész

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!