2024. május 5. vasárnap Györgyi

Megalakult a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság

Agro Napló
Csak úgy lehetünk versenyképesek, ha az agrárium minden szereplője lépést tud tartani a változásokkal – jelentette ki az agrárminiszter a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság alakuló ülésén, hétfőn a parlamentben.
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A szaktárca közlése szerint az eseményen Nagy István arra emlékeztetett: rendkívül fontos, hogy a döntési helyzetben lévők – és az ott élők is -  igazodjanak a magyar vidék változásaihoz, figyeljék az érzékeny területeket és velük együtt fejlődjenek. Hozzátette: az Agárminisztérium (AM) mindent megtesz azért, hogy az agrárium megújuláshoz szükséges eszközöket és feltételeket biztosítsa.

Emlékeztetett: bevezették a Digitális Jólét Programot, és még az idén elindulhat a Digitális Agrárstratéga végrehajtása. Nem feledkeztek meg ugyanakkor a fiatalokról sem, akiknek bevonása a mezőgazdasági munkába az agrárium jövője szempontjából nélkülözhetetlen – emelte ki a tárcavezető.

Hangsúlyozta: már folyamatban van egy generációváltás elősegítését célzó szakpolitikai program kidolgozása és előtérbe került az agrárszakképzés is, amely a szakminisztérium számára kiemelten fontos szereppel bír. Hiszen a tárca jelenleg a harmadik legnagyobb intézményfenntartó a magyar szakképzési rendszerben.

Nagy István arról is beszélt, hogy az intézkedések csak akkor lehetnek valóban eredményesek, ha átadják a szükséges információkat, ha a gazdák eligazodnak a támogatások világában, kevesebb lesz az adminisztráció, és megfelelően tájékoztatják a fiatalokat az agráriumban rejlő lehetőségekről.

Kiemelte: ebben a közvetítő tevékenységben rejlik a vidékfejlesztés területén dolgozó szaktanácsadók felbecsülhetetlen szerepe, ami összekapcsolja a gazdákat a megfelelő intézményekkel és eljárásokkal. A tárcavezető örömét fejezte ki, hogy a szaktanácsadás megerősödéséhez, hatékonyságának növeléséhez az újonnan megalakult szakmai testület is hozzájárul.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Az eseményen Jakab István, a Magosz elnöke, a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATAB) vezetője kifejtette: ebben a felgyorsult világban a legfontosabb feladat, hogy az új információk minél hamarabb a gazdák rendelkezésére álljanak. Hozzátette: minden lehetőség adott, hogy a testület stabil és erős hátteret biztosítson az ágazat szereplői számára.

A NATAB a magyar agrárium minden szintjét képviseli. A testület javaslattevő, véleményező jogkörrel felruházva segíti majd a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadással kapcsolatos hatósági munkát. A bizottság tagjait az agrárminiszter nevezi ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatára – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter a Békés megyei városban e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!