Zsigó Róbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) tartott könyvbemutatón felidézte: jelentős mérföldkövek – az utóbbi évek magyar pálinkatörténetében – például a pálinka fogalmának 2008-as törvényi meghatározása; a Kiválóság Program keretén belül a szakmai jelentős elismertségnek örvendő pálinkaminősítés; a pálinka és a törkölypálinka 2013-as hungarikum-bejegyzése vagy a nemzeti márkaépítés eszközeinek, arculati elemeinek megalkotása. E folyamatok ösztönzése mára a pálinka gasztrónómiai helyének újrafogalmazását, a fogyasztási kultúra megújulását eredményezte – tájékoztat a kormányzati hírportál.
A kormany.hu közlése szerint az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a felsorolt eredményeknek köszönhetően a pálinka, mint hungarikum neve elé ma már nem kell kitenni a nemzeti jelzőt, hiszen a pálinka csak magyar lehet. „Nagy öröm számunka, hogy van egy nemzeti italunk, amelyet mi magyarok megtanultunk kifinomult, stílusos módon élvezni. Fontos célkitűzésünk, hogy a kiváló magyar pálinkatételeink ott lehessenek a világ vezető piacain” – fogalmazott Zsigó Róbert.
Az államtitkár kiemelte: a 2019-es Pálinkakiválóságok Könyve fontos eleme a hazai és külföldi márkaépítésnek. Ízléses megjelenésével, és főként szakmai tekintélyével tájékozódási pontja lesz a vendéglátásnak, a pálinkával foglalkozó szakembereknek. Az immár hatodik alkalommal megjelenő kiadványhoz az Agárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) büszkén járult hozzá szakmailag és tartalmilag egyaránt – olvasható a tájékoztatásban.