A Nébih „Maradék nélkül” elnevezésű programjában a szakemberek összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül lehet ünnepelni még karácsonykor is.
Emlékeztetnek: Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál: egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki az emberek. Ennek a mennyiségnek a fele megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel, tudatosabb tervezéssel. Jellemző, hogy az ünnepi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben
A hulladékpiramis elve szerint a legjobb megoldás a megelőzés. Ebben nyújt segítséget az az összeállítás, amelyben a Nébih „Maradék nélkül” programjának szakemberei az élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat gyűjtötték össze.
Fontos például szem előtt tartani, hogy az emberi gyomor a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére. Az ünnepek alatt is törekedjen mindenki arra, hogy ne főzzön többet, mint amennyit a család biztosan el tud fogyasztani maradék nélkül. Ha ez mégsem sikerül, akkor ügyelni kell rá, hogy az ételmaradék minél hamarabb bekerüljön a hűtőbe. A legtöbb élelmiszer esetében pedig a fagyasztás a legjobb tartósítási mód.
Szintén hasznos lehet, ha az ételkészítésbe – akár játékos formában – bevonják a gyerekeket is. A kutatások szerint ugyanis azok a gyerekek, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek az ételkészítésről, látják, hogy mennyi munkával, odafigyeléssel jár egy tál étel előállítása, sokkal kevésbé pazarolnak, mint azok a társaik, akik nem ismerik ezt a folyamatot. Ráadásul ők a későbbiekben az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is rutinosabban kerülik el, mint társaik.
A karácsonyi maradékmentésről további hasznos tanácsok olvashatóak „Maradék nélkül” program weboldalán – olvasható a tájékoztatásban.