Agro Napló • 2020. április 22. 13:10
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium (AM) folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerlánc szereplőivel – mondta a szaktárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Zsigó Róbert hangsúlyozta: Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában – idézi az államtitkárt a szaktárca a kormányzati hírportálon.
Az elmúlt időszak intézkedéseit összefoglalva arról, beszélt, hogy a koronavírus-járvány kezdetén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján létrehozták a koronavírussal foglalkozó oldalt, ahol számos tájékoztató anyag, hatósági útmutató olvasható. A Nébih "támogató szemlékkel segíti a vállalkozásokat", a hatósági ellenőrök "alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak" – emelte ki.
Felhívta a figyelmet: húsvét előtt egyszerre 64 véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak az ellenőrök, vagyis valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-láncot ellenőrizték. A szemléken alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú betartására, a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruk védelmére, valamint a berendezések tisztán tartására és fertőtlenítésére. Az "áruházláncok jól vizsgáztak, nemcsak elegendő élelmiszer áll rendelkezésre, de azok beszerzése során is biztonságban tudhatjuk magunkat" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy az ellenőrzés adatai megtalálhatók a Nébih honlapján.
Közölte: a vizsgálat szerint a bevásárlókocsikat, kosarakat szinte minden áruházláncnál napi rendszerességgel mossák, ezek fogantyúit pedig általában műszakonként vagy annál is gyakrabban fertőtlenítik. Az üzletek 73 százaléka nem gondoskodott a bejáratnál készfertőtlenítőről vagy kesztyűről, de az üzletek vásárlóterében mindenhol rendelkezésre álltak a "higiénikus vásárláshoz szükséges egyszer vagy többször használatos eszközök". A boltok kétharmadában naponta többször fertőtlenítik a hűtők, tárolók fogantyúit, az áruszalagokat és a bankkártya-terminálokat.
Zsigó Róbert arról is tájékoztatott, hogy a közétkeztetésben is ellenőriztek, az elmúlt időszakban 230 helyen jártak a Nébih ellenőrei. A problémák között említette, hogy a dolgozók nem mindig fordítottak kellő figyelmet a személyi higiéniára és az egyéni ételhordók tisztaságára. Ugyanakkor szinte mindenhol alaposan hőkezelt, így biztonságos élelmiszereket tartanak az étlapon.
Felidézte azt is: megteremtették annak lehetőségét, hogy a szeszfőzdék és a szeszesital-gyártó üzemek átállhassanak fertőtlenítőszer-gyártásra. Az érdeklődő vállalkozások a Nébihnél jelentkezhetnek.
Zsigó Róbert ismertette továbbá, hogy a Nébih weboldalán a vásárlók is számos tájékoztatót találhatnak a – napokban elkészült – legújabb, letölthető tájékoztatóban a vásárlási és konyhai higiéniáról. Az államtitkár megemlítette, hogy a Nébih honlapján létrehoztak egy termelőkereső felületet, ahol a helyi termelők regisztrálhatnak, és így könnyen megtalálhatják őket potenciális vásárlóik – olvasható az összefoglalóban.