A tájékoztatás alapján Nagy István agrárminiszter felhívta a figyelmet: a koronavírus-járvány alatt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását a kormány prioritásként kezeli.
Hozzátette: a szaktárca a gazdaságvédelmi akcióterv részeként dolgozta ki a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programot, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatás formájában juttatnak 25 milliárd forintnyi többletforrást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. A program egyes ágazatokban a már meglévő támogatási konstrukciók keretösszegének növelésén, más ágazatokban pedig új átmeneti támogatási programokon keresztül valósulhat meg – mondta a miniszter.
Az új támogatási konstrukciók kidolgozását a minisztérium megkezdte és mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyását követően azokat mielőbb meghirdethessék – szögezte le.
Az új intézkedések tartalmáról, a szükséges tudnivalókról az AM és a Magyar Államkincstár (MÁK) is folyamatosan tájékoztatni fogja az ágazat szereplőit – közölte a tárcavezető. Emlékeztetett: a magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben, amelyek jó része 10 fő alatti vagy önfoglalkoztató. A program célja az élelmiszertermelési kapacitások fenntartása, a járványügyi védekezés megerősítése, ezzel az élelmezésbiztonság és exportpotenciál megőrzése – foglalta össze Nagy István.