Agro Napló • 2020. május 12. 16:53
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint a hazai szabadföldi szamóca május második hétvégéjétől kezdve folyamatosan nagyobb mennyiségben jelenik meg a hazai piacokon, üzletekben – közölte a köztestület az Agro Naplóval.
A tájékoztatás szerint a magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel ízletesebb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.
Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a szamócának, így – ha a továbbiakban is kedvező marad az időjárás – a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít. a május második hétvégéjére várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északi területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak a „Szedd magad!” akciók is, természetesen az aktuális járványügyi előírások, korlátozások betartásával.
A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták szájéretten szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, mely különbség ízben is megmutatkozik.
Három fázisban került illetve kerül a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés került a piacokra, üzletekbe, majd utána április végével, május elejével a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart.
A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2019-es SAPS-adatok szerint, mintegy 650 hektár, évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.
A NAK szakértői még magyarázatként azt is hozzátették: a köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.