Éder Tamás, a NAK alelnöke a program legutóbbi rendezvényén Budapesten köszöntőjében elmondta: a célkitűzés az, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban találkozzanak a zöldségekkel, gyümölcsökkel a családi étkezéseken, vagy épp az Európai Friss Kalandok eseményein, hiszen akkor ezek hamarabb és biztosabban épülnek be táplálkozási szokásaikba. Ezzel párhuzamosan javul a fogyasztói tudatosság, nő a jó minőségű hazai termékek iránti kereslet és így erősödik a hazai zöldség- gyümölcs ágazat is. Kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány befolyásolta a szóban forgó programot is. Egyfelől tudatosította az egészség értékét, a zöldségek, gyümölcsök immunrendszert támogató, betegségmegelőző hatásait. Másfelől szükségessé tette az aktív online jelenlétet, így megújult az Európai Friss Kalandok honlapja, és elindultak a közösségi média felületei is. De júliustól – a hatósági előírások és ajánlások betartásával - elkezdődhettek a rendezvények is, ahol a családok minden tagja megtapasztalhatja a zöldségek, gyümölcsök frissítő erejét, valamint találkozhat a program két reklámfigurájával, Fruttival és Veggivel is.
Turcsán Tünde, a GfK Hungária Piackutató Fogyasztói Panel Szolgáltatások kereskedelmi igazgatója elmondta: adataik szerint, a magyar lakosság jóval többet fordít zöldség és gyümölcs vásárlásra, és ez a növekedés a gyermekes családok esetében az egyik legmagasabb, nem csak értékben, de mennyiségben is az idei év január-májusi időszakát tekintve. Az idén az Európai Friss Kalandok kampány célja, hogy ez a trend folytatódjon és egyre több család asztalára kerüljön rendszeresen friss zöldség és gyümölcs.
Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a koronavírus-járvány kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha minden nap legalább 4-5 adag, azaz körülbelül 40 dekagramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani. Ez ugyanis segíti szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletének fedezését, és támogatja az immunrendszer megfelelő működését is.
A jól működő immunrendszer az ember egészségének egyik alappillére, ám abban, hogy hatékony lehessen, az életmódnak, ezen belül táplálkozásnak is fontos szerepe van. A lényeg: sokszor, sokféle formában fogyasszon mindenki zöldséget, gyümölcsöt, hogy a szervezet felkészülten álljon minden, a környezetből érkező kihívás előtt – mondta a szakember.
A tájékoztatót követően a program két nagykövete Wolf András séf és Marton Adrienn ételstylist vezetésével a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat gyerkőcei elkészítettek egy zöldséges- és egy gyümölcsös fogást az Európai Friss Kalandok receptjei közül. A közös főzés során mindenki megtapasztalhatta, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás valóban lehet igazi élmény is.
A sikeres programot a NAK folytatni szeretné, hiszen a táplálkozási szokások megváltoztatása hosszú folyamat és hosszú távú befektetés, ezért is pályázott a köztestület az Európai Friss Kalandok következő hároméves időszakának támogatására az Európai Uniónál.