Agro Napló • 2020. augusztus 24. 11:35
Ismertették a Magyar Pékszövetség IX. termékversenyének díjazottjait. Az idei nyerteseknek – az augusztus 20-át megelőző napon – a szövetség fennállásának 30. évfordulójára rendezett ünnepségen, Budapesten adták át az elismeréseket.
Nagy István agrárminiszter rendkívül nagy megbecsüléssel szólt a magyar pékek munkájáról, akik az elmúlt három évtizedben megújították a szakmájukat, a magyar sütőipart. Ennek eredményeként fejlett technológiát vezettek be az iparágban, bővítették a termékkínálatot és az egészséges termékek részarányát növelve, a fogyasztói szokásokat is kedvező irányba befolyásolták. A hazai pékek tevékenyégét elismerően úgy összegezte a tárcavezető: „ ha kenyér van, minden van”.
Felhívta a jelenlévők figyelmét arra – tette közzé az Agrárminisztérium (AM) honlapja –, hogy ebben az évben is biztosított az ország kenyere. Az országos 5,28 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva pedig bőven jut exportra is, a 2,5-3,0 millió tonnás belföldi igény mellett.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a szövetség tagjai – a vállalkozások a sütőipari kapacitás mintegy 60-65 százalékát teszik ki – az utóbbi időben azt tapasztalják, ami számukra igen fontos: a pékek munkáját egyre inkább elismerik a fogyasztók és a döntéshozók is.
Az idén kilencedik alkalommal megrendezett kenyérverseny pedig azt mutatja, hogy az innováció és a hagyomány kéz a kézben jár a sütőiparban – mondta a szakmai szervezet vezetője. A szövetség elnöke emlékeztetett: az idei versenyre több mint ötven kenyeret neveztek a pékek. A kétfordulós verseny döntőjében 15 kenyeret bírált el a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi, nyolcat az innovatív kategóriában.
Szent István-napi kategóriában első díjat kapott a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúság házi kenyere, második lett a nyíregyházi Vela Kft. Kárpátok kenyere, harmadik lett a budapesti Szega Camembert Kft. Magyariak kenyere.
Innovatív kategóriában a solymári Hel Pékség Kft. rozmaringos burgonyás cipó terméke nyert, második helyezett a szigetszentmiklósi Gere István Sütödéje Kft. paradicsomos kenyérke terméke, harmadik a budapesti Szega Camembert Kft. illatos rozskenyere lett.
Az ünnepségen Vitális Gábor vikárius megszentelte a nyertes kenyereket – tartalmazza az ismertetés.
Fotók: Pelsőczy Csaba