Agro Napló • 2020. december 11. 14:56
Európa élvonalához tartozik a hazai kukoricából előállított izocukor a gyártást tekintve – hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára december első felében a Hungrana Kft.-nél tett látogatásán, Szabadegyházán.
Erdős Norbert mindehhez hozzátette: az Európai Unióban az izoglükóz termelés évek óta 750 ezer tonna körül mozog, ennek mintegy 30 százalékát Magyarországon a Hungarana állítja elő, ami 250 ezer tonna körüli mennyiséget jelent. A kukorica-feldolgozó vállalat előnye, hogy egyszerre több felhasználói területet is képes kiszolgálni, nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekelt – emelte ki.
Erdős Norbert a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kitért az élelmiszeripari cégek támogatására is. Emlékeztetett, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kidolgozott 25 milliárdos válságkezelő program után, jövőre további fejlesztési forráshoz juthatnak a vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, a Vidékfejlesztési Program, valamint Beruházás Ösztönzési Célelőriányzat és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében.
Fotó: Fekete IstvánKiemelte, a vállalatok forgótőke és beruházás finanszírozását is megkönnyítik a kedvezményes hitelprogramokkal, többek között az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, a Széchenyi Beruházási Hitellel, a Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszeripari Forgóeszköz 2020 Hitelprogramjával, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjával (NHP).
Reng Zoltán, a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. vezérigazgatója elmondta: a gyár megközelítőleg évi 1,2 millió tonna kukoricát dolgoz fel, 400-450 ezer tonnából izocukor, az ezen felüli mennyiségből pedig bioetanol, keményítő, dextróz, illetve gyógyszeripari alkohol alapanyag készül.
Fotó: Fekete IstvánA koronavírus-járvány miatt számtalan belső intézkedésre volt szükségük, sok folyamatot elektronikus, digitális formában folytattak, a munkatársak fizikai találkozását minimalizálták. Ezzel együtt a vírus megjelenésével komoly igény mutatkozott a gyógyszerészeti minőségű alkoholok és fertőtlenítőszerek piacán, így a Fejér megyei gyár az elsők között kérte meg az engedélyt és kezdte meg a fertőtlenítőszer gyártását. A vezérigazgató hangsúlyozta, ahogy az elmúlt évtizedekben tették, úgy a közeljövőben is terveznek újabb beruházásokat, mellyel a felmerülő piaci igények maximális kiszolgálását és versenyképességük megőrzését kívánják elérni – tartalmazza a szaktárca közleménye.