Nagy István kiemelte: egyre többen fordulnak – és nem feltétlenül valós egészségügyi okból – az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Példaként említette – tudatta lapunkkal az agrártárca – a rovarokat, a lombikban készített húst és a mellékesből fő összetevővé lett szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatokról még keveset tud.
Figyelni kell a világ változásait – húzta alá a miniszter –, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már megszerzett tapasztalatokat, a bizonyított ismereteket sem, amik az étkezések terén a kiegyensúlyozottságra intenek – hangsúlyozta Nagy István.
„Az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bíztam meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih)” – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve: az ellenőrzés célja, hogy valós és átfogó képet kaphassunk ezekről az új élelmiszerforrásokról.
Nagy István kiemelte: ez a láncszemlélet – amelynek fontosságát egyre több ország kezdi felismerni – a magyar élelmiszerbiztonság területén régóta jelen van és hatékonyan érvényesül. Sok szempontból ennek is köszönhető, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti rendszert, élén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a szakterülettel foglalkozó legjobb szervezetek között tartják számon Európában. Kizárólag e komplex, minden folyamatot és tényezőt figyelembe vevő szemlélet vezethet oda, hogy a felmerülő kockázatokat hatékonyan felismerjük és meghatározzuk a megelőzésükhöz és felszámolásukhoz vezető legjobb utat, módszereket – hívta fel a figyelmet.
A miniszter arról is beszélt, hogy szerencsés helyzetben van az ország, mert hazánk bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. Elhelyezkedésének, agrármúltjának és élelmiszeriparának köszönhetően Magyarország nincs kényszerhelyzetben, nincs rászorulva az alternatív megoldásokra.
Ugyanakkor az alternatív fehérjeforrások feltérképezését és alapos vizsgálatát most elkezdik a Nébih közreműködésével, annak érdekében, hogy támogassák a magyar fogyasztók tudatos választását. Így a magyar családok asztalára továbbra is csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek – fűzte hozzá.