Két megye kivételével megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Agro Napló
Az elmúlt 72 órában az ország jelentős részén elérte a csapadék mértéke a 15-20 millimétert, egyes területeken ezt jelentősen meg is haladta, ami a tűzveszély csökkenését hozta magával, és ennek köszönhetően augusztus 6-tól a Nemezeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye kivételével, mindenhol feloldotta a tűzgyújtási tilalmat – közölte a hatóság honlapján.

Az intézkedésre a Belügyminisztérium (BM) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (OKF) egyetértésével került sor, aminek alapján augusztus 6-tól az alábbi megyékben megszűnik a tűzgyújtási tilalom: Baranya, Budapest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében,

A fokozottan tűzveszélyes időszak fenntartása az alábbi megyékben továbbra is indokolt: Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében.

Az utóbbi térségekben tehát továbbra is tilos a tűzgyújtás, azaz nem szabad tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút- és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Fontos – hívja fel a figyelmet a Nébih –, hogy erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. Emellett a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak az érdeklődők -olvasható a hatósági közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!